Rijk Zwaan en Holland Greentech breiden samenwerking in West-Afrika uit

"Holland Greentech is trots dat ze samen met Rijk Zwaan deze volgende stap hebben gezet voor de ontwikkeling van de tuinbouwsector in West-Afrika." Dat is wat Norbert van der Straaten, oprichter & directeur van Holland Greentech, liet weten nadat het bedrijf onlangs een uitgebreidere samenwerking met Rijk Zwaan in West-Afrika had aangekondigd.


Formele ondertekening van de samenwerking in het Ghanese Accra door Peter van der Zanden (Rijk Zwaan), Celestina Danso Arhin (Holland Greentech) en Bente Fonkert (Holland Greentech). Getuige daarvan is Bram Wits, Landbouwadviseur West-Afrika van de Nederlandse Ambassade. (januari 2020)

Samenwerking
Beide bedrijven werken al 5 jaar samen om hybride groentezaden te leveren aan Rwanda, Oeganda, Kenia en Zambia. Norbert van der Straaten vertelt: "We zijn 5 jaar geleden begonnen met een Nederlands publiek-privaat project genaamd Smart Horticulture in Rwanda en van daaruit hebben we besloten om Holland Greentech op te richten.

Nu leveren we uitgangsmateriaal voor de tuinbouw aan duizenden groentetelers in onze landen en hebben we alleen al in 2019 meer dan 15.000 telers een grondige praktijktraining kunnen geven. We hebben er alle vertrouwen in dat we met onze volgende stap in Ghana, Benin en Burkina Faso nog verder zullen groeien."


Eerste demonstratie- en trainingslocaties voor de hoogwaardige groenteproductie door Holland Greentech van Mydas F1 RZ in Benin

Pakket- en servicemodel
Om de steden in Afrika te voeden en de export te stimuleren, is er een sterke behoefte om de volgende stap in de tuinbouw te ontwikkelen. "We willen deze ontwikkeling realiseren door een geïntegreerd pakket van producten en diensten aan te bieden: Zaden, producten voor kwekerijen, irrigatie, kassen, IPM en bodemanalyse.

Ons servicemodel met zeer gemotiveerde jonge experts helpt ons om telers continu te blijven volgen en les te geven, wat essentieel is voor de ontwikkeling en groei van onze klanten. We zijn trots op onze nieuwe teams in Ghana, Benin en Burkina Faso die helemaal klaar zijn om samen te werken met groentetelers in West-Afrika."


Open dag bij Holland Greentech Farmer

Aanwezigheid in Afrika
"We kunnen bijdragen aan voedselzekerheid door de introductie van technologieën die zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. De uitdaging is om technologieën en praktijken aan te bieden die passen bij de lokale groeiomstandigheden. We zien hierin een goede aansluiting met Rijk Zwaan."

De aanwezigheid en het belang op de Afrikaanse markt is bij Rijk Zwaan duidelijk, zoals Peter van der Zanden van Rijk Zwaan uitlegt: "Rijk Zwaan is actief in heel Afrika. Om het ware potentieel van dit bijzondere continent te ontwikkelen, kiezen we voor een langetermijnaanpak. In Arusha, Tanzania, hebben we vanaf 2009 geïnvesteerd in een veredelingsstation genaamd 'Afrisem'. Hier ontwikkelen we hybride rassen van lokale traditionele gewassen, zoals Afrikaanse aubergine, Afrikaanse boerenkool en Capsicum Chinensea.

Daarnaast zijn rassen uit het internationale assortiment van Rijk Zwaan getest en geselecteerd op hun geschiktheid voor de teelt in Afrika. Zo ondersteunen we kleinschalige lokale telers om een sleutelrol te spelen in de opbouw van een duurzame voedselvoorziening in Afrika.

Naast het leveren van zaden richten we ons op het overdragen van kennis en het geven van trainingen aan telers. Dit doen we door samen te werken met een team van lokale specialisten en lokale partners, zoals Holland Greentech."


Rijk Zwaan's nieuwe Capsicum Chinense Loleza F1

Producten
"Na een intensieve veredelings- en selectieperiode op ons veredelingsstation in Tanzania presenteren we met trots groentenrassen die perfect geschikt zijn voor de Afrikaanse markt. Onlangs hebben we drie Capsicum Chinense-rassen geïntroduceerd: Lengai RZ F1, Afadja RZ F1 en Loleza RZ F1 op de Afrikaanse markt.

De al bekende tomatenrassen Jarrah RZ F1 en Gamhar RZ F1 komen ook voort uit ons Afrikaanse veredelingsprogramma en zijn zeer productief, met stevige vruchten en een verbeterde houdbaarheid. Een typisch product in het hele centrale deel van Afrika is de lokale Afrikaanse aubergine. Het is ons gelukt om een ras te ontwikkelen, Kazinga RZ F1, met een aantrekkelijke witte kleur, een verbeterde oogst en een verbeterde houdbaarheid," zegt Van der Zanden.


Jarrah F1, de nieuwe Roma-tomaat van Rijk Zwaan die in de vollegrond wordt geteeld.

Volgende stappen
Van der Straaten: "Nu de nieuwe kantoren in Ghana (Accra en Kumasi), Benin en Burkina Faso allemaal operationeel zijn, kijken we ook naar wat we verder nog kunnen doen. We willen onze rol in de toegang tot de markt, financiering, adviesdiensten en kennisontwikkeling in de tuinbouwsector intensiveren, want we zien grote kansen als dit allemaal beter georganiseerd wordt!

En daarnaast hoop ik binnenkort weer op mijn speedbike in Rwanda te zitten en weer een van de duizenden heuvels te beklimmen," besluit Van der Straaten.

Voor meer informatie:
Holland Greentech
info@hollandgreentech.com www.hollandgreentech.com

Ghana: +233 20 820 1285
Benin: +229 51379799
Burkina Faso: +226 07 06 06 60
Nederland: +31 613748277


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven