Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA gaat importzaad tomaat en paprika op ToBRFV toetsen

In opdracht van de NVWA worden vanaf medio juli a.s. steekproefsgewijs importpartijen van tomaten- en paprikazaden getoetst op Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Dit is voor het eerst, omdat de NVWA hiermee invulling gaat geven aan de Europese Uitvoeringsverordening, waarin verplicht wordt om risicogericht planten bestemd voor opplant (waaronder ook zaden vallen) te toetsen op latente besmettingen. 

EU eist straks 20% natoetsen importzaad
Bij de NVWA komen regelmatig meldingen binnen van verdenkingen van ToBRFV op zaden van tomaat en Capsicum sp. bij import. Verschillende partijen uit diverse landen zijn door de NVWA positief getest en besmet bevonden.

Daarnaast worden de huidige EU-noodmaatregelen tegen ToBRFV binnenkort aangescherpt en moeten de lidstaten naar verwachting tenminste 20% van de importzendingen van zaden van tomaat en paprika verplicht natoetsen bij import.

200 partijen getoetst
Vanwege het risico van ToBRFV en de EU-regelgeving zullen steekproefsgewijs willekeurige importpartijen van tomaten- en paprikazaden getoetst worden op ToBRFV. In totaal zullen 50 partijen paprikazaad en 150 partijen tomatenzaad worden bemonsterd bij import door inspecteurs van Naktuinbouw en KCB.

De partijen worden bij monstername niet vastgelegd. De afhandeling van een positieve uitslag is conform de vastgestelde procedures met betrekking tot ToBRFV.

Negatieve toetsuitslagen kunnen gebruikt worden ten behoeve van afgifte van een plantenpaspoort of voor exportcertificering. De resultaten van de monitoring zullen gebruikt worden om zo nodig gerichter en intensiever te gaan toetsen bij import van zaden uit landen waar een groter risico op besmetting van ToBRFV aanwezig is.

Het gaat om precies te zijn om Uitvoeringsverordening (EU) 2019/2130 van de Commissie (bijlage III, artikel 6). Voor meer informatie kan men zich bij de NVWA richten tot het Klantcontactcentrum

 

Publicatiedatum: