Xantomato: een tomaat die degeneratieve oogziekten afremt

Een team van Israëlische wetenschappers heeft een nieuwe tomatensoort ontwikkeld die kan helpen bij het bestrijden van degeneratieve oogziekten, zo meldt de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

De nieuwe tomaat luistert naar de naam Xantomato en bevat veel zeaxanthine, een in vet oplosbare kleurstof die de plant beschermt tegen zonnestraling. De stof kan ook degeneratieve ziekten bij de mens afremmen door de lichtreceptoren van het netvlies te beschermen tegen schade veroorzaakt door ultraviolette straling. Dit natuurlijke gele pigment komt vooral voor in maïs, oranje paprika's, pompoen en citrus, en in zeer lage concentraties in meloenen, mango's, abrikozen en perziken.

De onderzoekers, onder leiding van professor Joseph Hirschberg, die gespecialiseerd is in genetica, moleculaire biologie en genetische manipulatie van planten, beweren dat de opname van zeaxanthine via de voeding de ontwikkeling van degeneratieve ziekten en dan vooral van maculadegeneratie, die bij volwassenen blindheid veroorzaakt, helpt verminderen.

Hirschberg merkt op dat Xantomato – genoemd naar xanthophyl, de groep stoffen waartoe zeaxanthine behoort – is ontwikkeld met behulp van klassieke genetische veredeling van gewassen en hybridisatie van verschillende stammen.

De stof zeaxanthine is goed voor meer dan de helft van de pigmenten in de nieuwe tomaat, maar daarnaast bevat die ook nog de vitamines en andere essentiële voedingsstoffen die in gewone tomaten worden aangetroffen. Het nieuwe tomatenras heeft zeven keer meer zeaxanthine dan maïs, wat de belangrijkste bron van deze stof is in ons huidig voedselpatroon, zo merkt Hirschberg op.

“Voor zover we weten, is dit het hoogste niveau van zeaxanthine ooit behaald in een wijdverspreid landbouwgewas”, merken de onderzoekers op.

Bron: israelnoticias.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven