Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe vullen de pakstations van Almería hun 35.000 vacatures per seizoen in?

Jorge Escudero, consultant op het gebied van human resources en organisatieontwikkeling van het adviesbureau Treze Estudio, analyseert de resultaten van een onderzoek naar het invullen van de vacatures die sorteer- en pakstations van de agrofoodsector in Almería uitschrijven.

Wat is het doel van deze studie?
Het doel van deze studie is het analyseren en detecteren waar de agrofoodsector van Almería nog beter kan doen. We willen de sector bijstaan om de bedrijfsstructuur vanuit een innovatief oogpunt te verbeteren. Voor die innovatie is eerst en vooral een correcte analyse nodig. Dit is waar NexThinking Innovation zich mee bezighoudt, de innovatie-afdeling binnen Treze Estudio.

Hoe is het idee ontstaan?
We zijn gepassioneerd door design thinking, gebruikerservaring en continue verbetering. Het is een logisch gevolg van onze interesse. We realiseerden ons dat er veel verbeteringen mogelijk zijn op de arbeidsmarkt in de agrofoodsector van Almería. Om een idee te geven van de omvang van die markt: er zijn in Almería meer dan 35.000 mensen actief in het sorteren, verpakken en labelen van groenten en fruit.

Wat kan beter?
Voor een bedrijf is het belangrijk dat het zoeken en werven van toekomstige werknemers vlot verloopt. Veel bedrijven maken daarvoor nog geen gebruik van digitale processen. Ze ontvangen de cv’s nog altijd in papiervorm aan het loket. Maar ook de bedrijven die wel een website hebben waar de werkzoekende zijn gegevens of cv op kwijt kan, merken dat de analyse van die informatie vaak een lastig proces is dat te veel tijd, energie en geld kost.

Voor de werkzoekende is het telkens weer solliciteren bij de verschillende bedrijven uit de sector. Nu moet je weten dat er dat in Almería heel wat zijn. Dat kan veel eenvoudiger: met een enkele sollicitatie en één simpele klik zouden ze moeten kunnen solliciteren bij meerdere bedrijven tegelijk en de status van hun sollicitatie op hun mobiel moeten kunnen volgen.

U heeft het over meer dan 35.000 mensen. Denkt u dat u kunt helpen bij het creëren van een gemeenschappelijke vacaturebank?
Ongetwijfeld. Toen de coronacrisis uitbrak, dacht geen enkele bedrijfsleider zijn of haar bedrijf in recordtijd klaar te kunnen stomen voor telewerk. En toch zijn de meesten er in geslaagd, van de ene op de andere dag. De digitalisering van de sector is niet meer weg te denken en zal de komende jaren cruciaal zijn om het concurrentievermogen te verbeteren.

Of het haalbaar is een gemeenschappelijke vacaturebank in het leven te roepen hangt van verschillende factoren af. Het jobaanbod is heel versnipperd. Zoals bekend, moedigt de Europese Unie de samenwerking in de sector aan om groter en sterker te worden en zo gewicht in de schaal te kunnen leggen tegenover de distributieketens. Ook wij denken dat samenwerking de concurrentiekracht van de sector vergroot bij het aantrekken van arbeidskrachten. Deze synergieën in het ondernemersnetwerk moeten ook helpen bij de digitale transformatie.

Zou het volgens u haalbaar zijn om het proces te digitaliseren?
De technologie stelt ons op dat vlak geen enkel probleem. De uitdaging is alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Zonder samenwerking komen we er niet. Een mobiele app zou zowel de bedrijven als de werkzoekenden flink vooruit helpen. De haalbaarheid hangt dus af van het feit of de AGF-bedrijven een gemeenschappelijke oplossing omarmen.

Laten we een blik werpen op de studie. Wat zijn de meest relevante conclusies?
Voor we met de studie aan de slag gingen, zagen we al hoe de processen op de jobmarkt heel bureaucratisch en van lange adem waren, eerder iets voor computersystemen dan voor mensenwerk.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 100 personen van verschillende leeftijden en met verschillende posities binnen de verwerkingsbedrijven. Als belangrijke punten kunnen we het volgende aanhalen:

  • 80% van de respondenten verkiest één sollicitatie per seizoen in te dienen in plaats van telkens één per bedrijf. Dat speelt dus zeker in de kaart van een gemeenschappelijke vacaturebank.
  • Bijna 87% ontvangt nooit of bijna nooit informatie over de status van hun sollicitatie. Dit zorgt voor heel wat onzekerheid bij het solliciteren voor deze of gene functie.
  • 70% van de respondenten solliciteert via de website van een bedrijf. Met andere woorden, duizenden cv's komen binnen via de mailbox van de HR-afdeling, wat een grote inspanning voor het bedrijf in kwestie betekent.

Nog enkele interessante gegevens:

  • 57,6% kent de arbeidsvoorwaarden niet van de job waarvoor men solliciteert.
  • 76% staat positief tegenover de veiligheidsmaatregelen op de werkplek naar aanleiding van de pandemie.

We kunnen besluiten dat de studie heeft bevestigd wat we intuïtief al wisten: het proces kan veel beter en de digitale transformatie van de sector biedt daarvoor een oplossing. Bovendien is de digitalisering behoorlijk gemakkelijk te implementeren, zelfs op korte termijn, en ook economisch haalbaar.

Voor meer informatie: https://treze.es

Publicatiedatum: