Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ondertussen groeit areaal (nog) niet echt

Britse tomatenprijs 2019 hoger dan alle tien jaren daarvoor

Tholen - Uit voorlopige cijfers, vrijgegeven door het Britse land- en tuinbouwministerie, blijkt dat de prijs voor een ton tomaten in 2019 aanzienlijk hoger lag dan in de tien jaren voordien. Gemiddeld werd 1378 pond voor een ton betaald aan de teler, goed voor een gemiddelde prijs van 1,37 per kilo (omgerekend ongeveer 1,50 euro). 

Ondertussen groeide het areaal tomatenteelt in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen jaren niet. Integendeel, op het Global Tomato Congress werd op basis van cijfers t/m 2018 nog aangetoond dat de productie sinds 2016 gestaag aan het dalen is. 67.000 ton tomaten werd er in 2018 van Britse bodem geoogst. 

Nieuwe kassen in aanbouw
Wel wordt er momenteel aan meerdere projecten gewerkt, waaronder in Norfolk, waar op 29 hectare straks tomaten en paprika's geteeld gaan worden, 'local for local'. Eenmaal voltooid zullen de kassen, drie in totaal, 10% van de jaarlijkse consumptie van lokaal geproduceerde tomaten en paprika's kunnen leveren aan de Britse markt, verwacht men. Bovendien maakt eigen productie het land minder afhankelijk van mogelijk moeizamere import in geval van Brexit.


Bron: Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH, Hans-Christoph Behr, Global Tomato Congress 2019

Aardbeien
De cijfers zijn onderdeel van een uitgebreidere rapportage met daarin ook cijfers over tal van andere productgroepen. Bijvoorbeeld ook voor aardbeien, waarvoor iets meer dan drie euro gemiddeld per kilo werd betaald aan 'de poort bij de teler'. Frambozen leveren de teler zelfs ruim 10 euro per kilo op. 

Alle cijfers, in Excel, zijn hier in te zien. 


Klik hier voor een grotere versie van de afbeelding.