Spanje haalt ervaren arbeidskrachten uit Honduras

Het tekort aan ervaren personeel is een hardnekkig probleem voor de Spaanse tuinbouw. In vele gevallen zorgt het handentekort voor een rem op de groei van de AGF-bedrijven. Daarom werken de Spaanse vereniging ter bevordering van de internationale handel Círculo de Comercio Internacional en de regering van Honduras samen aan een project. 

In dit project wordt werk in Spaanse AGF-bedrijven aangeboden aan Hondurese arbeidskrachten. De werkvergunningen worden voor vertrek volledig geregeld en zelfs de contracten worden in Honduras getekend.

Het programma kreeg concreet vorm toen de Hondurese president Juan Orlando Hernández in mei vorig jaar een bezoek bracht aan Andalusië, waarbij ook de arbeidsbehoeften van de Spaanse AGF-bedrijven aan bod kwamen.

"De Hondurese autoriteiten maken een preselectie van mogelijke arbeidskrachten", zegt Francisco Hernández, de voorzitter van Círculo de Comercio Internacional. "Daarna reizen wij naar Honduras af en met de gezochte profielen van onze AGF-bedrijven in de reistas maken we de uiteindelijke selectie. We regelen ook alle benodigde documenten, zoals onder andere het reisvisum."

In Spanje werkt de vereniging daarvoor samen met de arbeids- en immigratiediensten zodat alle vergunningen piekfijn in orde zijn. De werknemer wordt ook bij aankomst goed begeleid door de organisatie, zodat de registratie ter plaatse heel vlot kan verlopen en een verblijfspas, gezondheidspas en bankrekening geregeld wordt

Het initiatief helpt niet alleen de Spaanse AGF-bedrijven, maar heeft ook een belangrijk sociaal aspect voor de Hondurese werknemers, zo legt Francisco Hernández uit. “Met dit programma willen we mensen helpen die dit project ook zien als een manier om te leren. Als ze terugkeren naar hun land, hebben ze niet alleen een mooie cent verdiend, maar kunnen ze daar ook in de praktijk brengen wat ze hier hebben geleerd.”

Illegale blijvers tegengaan
Zo is ook de terugkeer naar het thuisland na de beëindiging van het contract dus een belangrijk punt van het project. Het programma omvat onder andere verschillende stimulansen voor de werknemers om terug te keren naar Honduras in plaats van een illegaal verblijf in Spanje te overwegen.

Het pilotproject vond in maart plaats, toen de Spaanse vereniging 49 Hondurese werknemers naar Granada bracht om er aan de slag te gaan bij verschillende groenten- en fruitbedrijven uit de provincie. Er wordt gemikt op zo’n 750 arbeidskrachten per jaar.

"Tijdens een bijeenkomst met het ministerie in Madrid van een paar dagen geleden hebben we voorgesteld om een tweehonderdtal mensen over te vliegen voor de maanden september, oktober, november en december van dit jaar. Volgend jaar hopen we dat aantal dan weer verder te verhogen.”

De voorzitter merkt ook op dat er door de uitbraak van het coronavirus heel zorgvuldig is omgesprongen met alle gezondheidsprotocollen. Zo werden de werknemers die naar Spanje zijn afgereisd zowel vóór vertrek in Honduras als na aankomst in Spanje uitvoerig getest op coronavirus.

Voor meer informatie:
Francisco Hernández
Círculo de Comercio Internacional
Mob: +34 629 27 45 85 (Spanje)
presidente@ccinternacional.org
www.ccinternacional.org/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven