Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indoor zachtfruitteelt in Horst: balanceren tussen groeistadia anders dan bij sla

Tholen – Thuis test Niels Jacobs in een omgebouwde champignoncel met het indoor telen van diverse gewassen. In de eigen onderzoeksfaciliteiten van Light4Food doet hij dat op grotere schaal samen met collega’s in een aantal klimaatcellen. Momenteel staat er een frambozenteelt op goten in. “We hebben eigenlijk een daglichtloze kas gebouwd”, vertelt Niels, “maar dan wel eentje met een speciaal ontwikkeld klimaatsysteem voor de indoor teelt van hogedraadgewassen en zachtfruit. Daarnaast testen we ook in klimaatcellen met een meerlagenteelt.”

Geruime tijd lag de focus vooral op het indoor telen van bladgroenten, maar ook zachtfruit indoor telen moet mogelijk zijn dachten ze o.a. in Limburg. “Er is inmiddels best wel wat vraag zo links en rechts naar indoor teelt van zachtfruit. Vooral voor veredeling en plantproductie, maar op termijn moet ook productieteelt binnen gekoppeld aan opkweek mogelijk zijn.”

Zachtfruittelers, veredelaars en handelaren worden betrokken in deze ontwikkeling. "Kennis delen en samen verder komen is het doel."

Rekening houden met de groeistadia
Om voor die teelt goede systemen te kunnen ontwikkelen, is wel veel nieuwe kennis nodig en hoe kun je die beter vergaren dan proefondervindelijk in een eigen cel? De frambozen staan momenteel op zeventig vierkante meter, 6,40 bij 15 meter. Eerder stonden er ook al aardbeien in de cel.

“Zachtfruit is wel heel anders dan bladgroenten, waarbij je, kort door de bocht, ‘gewoon blad moet maken’ en na zo’n drie weken sla of kruiden kunt oogsten. Bij aardbeien of nu dan bij frambozen heb je rekening te houden met een vegetatieve, generatieve en een bestuivingsfase om maar wat te noemen. Al die fase moeten goed op elkaar afgestemd worden, om nog maar niet te spreken over de enorme verschillen die er nog zijn tussen low chill en high chill rassen, junidragers, doordragers of in framboos voorjaars- of najaarsrassen.”

Jaarrond indoor telen met combi opkweek en productie
Dat er potentie lijkt te zijn voor indoorteelt van zachtfruit heeft mede te maken met de verkoopmarges die er nog op het product behaald kunnen worden. “Voor een product dat tegen een goede prijs verkocht kan worden, kan een in ieder geval met de huidige stand van zaken in de techniek iets duurdere teelt ook uit.”

Jaarrond telen is dan het streven. “Op dat moment moet je volgens mij zowel de opkweek als de productieteelt zelf indoor doen en die beide zaken combineren. Op die manier start je met uniform, schoon en sterk plantmateriaal.”

Bestuivers moeten blijven werken
Voor Light4Food is het vooral belangrijk kennis op te doen met het oog op het bouwen van systemen. Daarbij moet er met diverse zaken rekening worden gehouden, waaronder met de bestuiving. “We hebben al van alles geprobeerd, van hommels, bijen tot aan zweefvliegen. Omdat natuurlijk licht van buiten ontbreekt, is het een uitdaging om met de lichtspectra het licht dusdanig te maken dat de bestuivers goed hun werk willen en blijven doen. Maar tegelijkertijd draait alles ook weer om de balans, want het beste licht voor de bestuivers is niet per se het beste licht voor de plantgroei.”

Energiekosten afstrepen tegen arbeidsbesparing
Koeling is, in ieder geval voor de sceptici aangaande indoor telen, ook een flinke uitdaging dan wel struikelblok. “Je gebruikt inderdaad meer energie als je binnen teelt vanwege belichting en koeling, maar in bijvoorbeeld de plantenopkweek kun je binnen de planten zo sturen dat er geen bloemetjes meer op komen. Dat scheelt enorm veel arbeid in het weghalen van de bloemetjes. Ook kun je het aantal ranken van één plant verhogen, en met die meerproductie ziet het financiële plaatje er dan ook weer anders uit.”

Sla en kruiden achterna
Tijdens de proeven in de cellen, waarvan Light4Food ook cellen verhuurt, komen regelmatig telers langs en zeker veredelaars en plantenkwekers tonen al serieuze interesse in een mogelijk indoorteeltsysteem zodra dat er is. “De meest gestelde vraag is daarbij nu nog wel: ‘Wat kost het?’, glimlacht Niels. “Maar door de opbrengsten en kwaliteit van de productie al testend steeds verder op te schroeven en de hele mechanisatie ook te optimaliseren, gaat dit zeker commercieel draaien. Net als in de bladgroenten, waar onze systemen inmiddels in binnen- en buitenland gebruikt worden.”

Voor meer informatie:
Light4Food
www.light4food.com 
info@light4food.com 

Niels Jacobs
niels@light4food.com