"op de lange termijn teel je meer en beter"

Slateler Paul Ceulemans koos met oog op de toekomst voor schermen i.p.v. krijten

Slateler Paul Ceulemans is met 11 hectare een van de grotere slatelers onder glas in België. Dit voorjaar werd 3,5 hectare kas vernieuwd. “We hebben 3,5 hectare als het ware uit het midden van onze kas geknipt en vernieuwd om ook hier in een mobiele goot te telen", vertelt Paul in Telen & Trends, waarin ook de twee kersverse schermdoekinstallaties van Svensson aan bod komen. 

Een deel van de slateelt staat in de volle grond en een deel staat in een mobiele goot. "Zo kunnen we jaarrond sla telen”, vertelt Paul.

Walter Buth, hij bouwde namens Maurice Kassenbouw de kas, legt uit dat ze 3,5 hectare ZON-kas hebben gemaakt, een uniek concept van de kassenbouwer. “Het grote verschil met een standaard Venlo-kas is de lichtdoorlatendheid. De ZON-kas laat meer licht door, waardoor het energieverbruik lager is en je optimaal van zonlicht kunt profiteren.”

Overweging: krijten of klimaatschermen
Veel licht betekent tijdens hete zomers ook veel instraling op het gewas. Om die straling te weren kon Paul kiezen uit twee opties: krijten of klimaatschermen. “Daar heb ik lang over getwijfeld. Een klimaatscherm is aanzienlijk duurder dan krijten, maar het biedt ook meer mogelijkheden. Krijt ligt er een hele zomer op en klaar. Een klimaatscherm kun je open en dichtdoen, waardoor je licht maximaal kunt benutten.”

Met zijn blik gericht op de toekomst koos Paul er toch voor om met klimaatschermen te gaan werken. “Op de lange termijn pak je die marge wel weer terug, omdat je meer en beter teelt.”

Een slimme keuze volgens Walter. “Je ziet steeds meer slatelers overstappen van krijten naar klimaatschermen. Je haalt gewoon veel meer uit je teelt.”

Energie, lichtuitstoot en klimaat
In de ZON-kas zijn twee schermen gemonteerd: OBSCURA 9950 FR W en HARMONY 1315 O FR. “De OBSCURA is bedoeld als energiescherm en om ’s nachts lichtuitstoot te verminderen. Iets wat nog niet verplicht is in België, zoals in Nederland het geval is. Dus daar loopt Paul op vooruit in België. De OBSCURA houdt ook de warmte binnen en bespaart zo energie”, licht Walter toe.

Het tweede scherm is een klimaatscherm, namelijk de populaire HARMONY 1315 O FR, om diffuus licht in de kas naar een hoger niveau te brengen. “Zo kan hij maximaal profiteren van de vele lichtinval van de ZON-kas.”

De nieuwe kas met twee schermen is in het voorjaar afgewerkt. De eerste oogst was een succes. De tweede oogst is eind juni bijna klaar. “We hebben best hevige zomerdagen gehad en ik kon het licht reguleren. Het gewas gaat er goed onder”, vertelt Paul.

Bovenstaand artikel verscheen eerder in Telen&Trends, klik hier. 

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
www.ludvigsvensson.com
Marconiweg 2
3225 LV Hellevoetsluis
+31 181 39 26 66


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven