Tomatensector Tenerife met de rug tegen de muur

De tomatensector in Tenerife komt in steeds woeliger vaarwater terecht. Naast de stijging van de productiekosten, de concurrentie uit derde landen en de Brexit komen daar dit jaar nog eens de gevolgen van de pandemie bij.

De crisis waar de sector al jaren mee te kampen heeft, verergert nu alleen maar, zo zegt Francisco Echandi, de voorzitter van de Vereniging van Telers en Exporteurs van Tomaten van Tenerife (Aceto). Afgelopen seizoen is de export van tomaten uit Tenerife met meer dan 25% gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar.

'Plotselinge verpakkingskosten doen pijn'
Echandi legt uit dat vanwege corona de kopers begonnen te eisen dat het product verpakt werd geleverd om contact te vermijden. "We waren gewoon in bulk te exporteren en door deze plotse wijziging, die extra kosten met zich meebracht, hebben we 9% van de productie niet kunnen oogsten. We verwachtten 4,2 mln. kilo te exporteren, maar uiteindelijk zijn het er 3,8 mln. geworden.”

Nadenken over alternatieve teelten
De telers eisen van de regering een nieuw plan om door te kunnen gaan met hun activiteit. Echandi erkent wel dat er voor het eerst in de geschiedenis van de tomatensector gepraat wordt over een omschakeling naar een ander gewas. Hij vertelt dat er een studie is besteld om te onderzoeken welke alternatieven er zijn voor het glastuinbouwgebied waar nu de tomaten worden geteeld. Zo stelt de voorzitter van Aceto de teelt van blauwe bessen of papaja’s voor als goede alternatieven om de tomaat op het eiland te vervangen.

Bron: eldia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven