Waalse PWA’ers actief op Limburgse tuinbouwbedrijven

Naar aanleiding van een parlementaire vraag van Jos Lantmeeters (N-VA) stond onlangs plots de tewerkstelling van Waalse PWA’ers op Limburgse land- en tuinbouwbedrijven in de belangstelling.

In februari 2018 werd er een protocol gesloten tussen het Vlaamse en Waalse gewest. Dit houdt in dat VDAB de Forem (Office Wallon de la formation professionnelle et de l’emploi) kan verzoeken om Vlaamse gebruikers (land- en tuinbouwers) toe te staan gebruik te maken van het PWA-stelsel zoals dat van toepassing is in het Waalse gewest. Dit protocol was nodig, willen zij  nog gebruik kunnen maken van Waalse PWA’ers nadat de Vlaamse overheid het PWA-stelsel wijzigde.

Geen verdringing van wijkwerkers
Parlementslid Lantmeeters vreest dat PWA’ers de wijk-werkers zouden kunnen verdringen. Om dat te voorkomen is er nu het protocol, dat stelt dat Waalse PWA’ers kunnen worden ingeschakeld nadat is gebleken dat er geen wijk-werkers zijn die de activiteiten, die je voor ogen hebt, kunnen uitvoeren.

Hoe werkt het?
De land- of tuinbouwer moet zich eerst aanmelden bij een wijkwerkorganisator. Deze zoekt wijkwerkers die geschikt zijn voor het uitvoeren van de activiteiten die je gevraagd hebt. Wanneer na twee weken de inspanningen van de wijkwerkorganisator onvoldoende resultaat heeft opgeleverd én je hebt laten weten dat je in dat geval een beroep wenst te doen op Waalse PWA-werknemers, dan licht de organisator het centrale meldpunt bij VDAB in, dat op zijn beurt Forem contacteert. Mocht men onvoldoende werknemers vinden, dan informeert ALE ook bij andere PWA-kantoren. Intussen blijft de vraag ook nog openstaan bij de Vlaamse organisator wijk-werken. Er kunnen dus nog steeds geschikte wijk-werkers doorverwezen worden.

Tijdens de coronacrisis vroeg minister Crevits aan wijk-werkorganisaties, bemiddelaars en lokale besturen om wijk-werkers maximaal toe te leiden naar sectoren die nog actief waren en zeer dringend op zoek waren naar werknemers, zoals de land- en tuinbouwsector.

Enkele cijfers
Sinds februari 2018 heeft VDAB 278 aanvragen aan haar Waalse tegenhanger Forem bezorgd met de vraag om Waalse PWA’ers in de land- en tuinbouw in Vlaanderen te werk te stellen. Alle aanvragen kwamen uit Limburg. Voor de eerste helft van dit jaar ging het om 51 aanvragen voor een 500-tal Waalse PWA’ers. In april – tijdens de coronacrisis – was de toeleiding van Waalse PWA’ers naar Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven even stilgelegd. Gezien de start van het aardbeienseizoen was de nood hoog. Op aandringen van Boerenbond kwam de werking weer op gang, met dank aan minister Crevits die haar Waalse collega Christie Morreale (PS) contacteerde. 

Bron: Boerenbond.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven