Gemüsebau Steiner evalueert overstap van HPS naar LED:

"Onder LED hogere opbrengst door hoger vruchtgewicht"

In de herfst van 2019 installeerde Gemüsebau Steiner LED-belichting in hun tomatenkas in Kirchweidach. Deze lampen vervingen de bestaande 1000W HPS-lampen op een oppervlakte van 5000 m².

Het was de eerste LED-installatie in Duitsland voor tomaten. En nog belangrijker volgens Hyperion dat de LED-belichting leverde, het was een unieke test waarbij de tomatengroei werd vergeleken met aangrenzende secties van dezelfde kas met HPS-belichting.

Maarten Klein, hoofd agronoom van Hyperion Grow Lights, ontmoette in juni Andrei Mihai, hoofdteler van Gemüsebau Steiner om de eerste resultaten van deze test te bespreken.

Welke lichtniveaus heb je in de HPS- en LED-secties van je kas?
Dezelfde. We hadden al een Photosynthetic Photon Flux Density van 191 µmol/s/m² in de HPS-lampen in onze kas en het plan was om ze een op een te vervangen met LED van Hyperion met hetzelfde lichtniveau als HPS, maar met 40% minder energieverbruik. De metingen die we hebben uitgevoerd na de vervanging gaven aan dat er een gemiddelde PPFD van 192 µmol/s/m² was.

Hoe eenvoudig was het om de LED-lampen te installeren?
Er was aanvullende HPS-verlichting geïnstalleerd in onze tomatenkas van ongeveer 2 hectare. We hebben de HPS vervangen door LED in een van de vier delen, dus het deel met LED-belichting beslaat nu zo’n 5000 m².

Het was heel eenvoudig om de HPS-lampen te vervangen, omdat de LED-lampen dezelfde elektrische kabels een aansluitingen hebben. We konden ze een op een vervangen, op dezelfde positie. De rest van de kas had nog steeds de HPS-belichting. Zo konden we een directe vergelijking maken tussen beide lampsoorten in dezelfde kas.

Zagen jullie verschillen in de opbrengst tussen de twee delen?
Ja, bij een gelijke lichtintensiteit is het mogelijk om met de LED-lampen een hogere opbrengst te krijgen en tegelijkertijd energie te besparen. De LED-lampen hadden een rood, blauw, wit en donkerrood spectrum. Dit is een algemeen spectrum dat door Hyperion wordt aanbevolen voor tomaten en andere gewassen, het heeft alle nodige componenten van PAR-licht plus wat donkerrood.

Ben je verschillen tegengekomen in het gewas?
De planten onder de LED-lampen waren generatiever. Met de HPS-lampen worden de bladeren van de planten groter en vegetatief, zelfs met een hogere kastemperatuur. Onder de LED-lampen waren de planten erg generatief, zelfs met een lagere temperatuur. Het gewas is over het geheel genomen sterker onder de LED-lampen. We hebben ook gekeken naar de trosvorming. Onder de LED-lampen was er 1 tros minder goed gevormd, maar deze had wel meer opbrengst met zwaardere vruchten.

Wat was het verschil in vruchtgewicht?
Door de LED-lampen uit te proberen op zo’n grote oppervlakte kregen we een goed overzicht van de trossen. De trossen die onder LED groeiden waren groter en sterker en het gemiddelde vruchtgewicht was hoger. Een ander voordeel was dat er geen gespleten vruchten waren, wat normaal gesproken onder HPS wel voorkomt.

Hoe was het brixniveau en de smaak?
Het was warmer onder de HPS. De vruchten hadden daarom een hogere temperatuur, wat leidde tot een iets hoger brixniveau. Maar naar mijn mening was de smaak van de vruchten onder de LED beter, het brixniveau is dus geen toonaangevend meetinstrument. Onze klanten beoordelen de kwaliteit van de tomaten op basis van smaak, daarom is ons belangrijkste doel om de smaak goed te krijgen.

Waren er verschillen in klimaatbeheersing en de kastemperatuur?
In het LED-gedeelte was het wat kouder, omdat de LED-lampen geen stralingswarmte afgeven. Daarom hebben we het klimaat van tijd tot tijd aangepast door de temperatuur in dat deel te verhogen. Onder de HPS-lampen is het lastiger om een goed klimaat aan te houden, maar onder de LED-lampen was dit een stuk eenvoudiger, omdat we niet te maken hadden met de extra warmte die de HPS-lampen afgeven.

Hoeveel lichturen gaven de LED-lampen in vergelijking met de HPS-lampen?
Ongeveer 2100 jaarlijkse lichturen voor beide. Deze test met LED werd gedaan op basis van dezelfde hoeveelheid lichturen in beide gedeeltes van de kas.

Zijn jullie tevreden met het led-gedeelte en wat zijn de belangrijkste verschillen?
Het grootste verschil is de verminderde warmte onder LED. We hebben zo een betere controle over de teelt. De planten groeien beter onder deze lampen, ze zijn generatiever, de vruchten zijn zwaarder en hebben een betere smaak. En het belangrijkste: we zien aanzienlijke energiebesparingen met LED.

Wat was het verschil in energieverbruik?
We hadden een verminderd elektrisch energieverbruik verwacht van 35% in vergelijking met HPS-lampen voor dezelfde hoeveelheid licht. De LED-lampen van Hyperion bleken nog efficiënter te zijn en verbruikten 40% minder energie dan de HPS-lampen, terwijl de lichtintensiteit bleef behouden. Elektriciteit is ontzettend duur in Duitsland en ik heb uitgerekend dat we de hogere investering binnen 2-3 jaar hebben terugverdiend door de energiebesparingen. Daarna zullen ze pure winst opleveren vanwege de lagere operationele kosten.

Wat is het resultaat van deze test? Heeft Gemüsebau Steiner toekomstplannen met LED-lampen?
Ons bedrijf is altijd op zoek naar duurzaamheid, verbeteringen en kostenbesparingen. Steiner maakt gebruik van geothermie en is CO²-neutraal. Het LED-concept past goed bij onze filosofie. Daarom zullen we verdere investeringen doen in LED.

Voor meer informatie:

Hyperion Grow Lights
www.hyperiongrowlights.com

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven