Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Daling telers in Europa moet stoppen"

‘Food security & Climate change post-COVID-19’ was het onderwerp van een webinar dat onlangs door Euractiv werd gehouden. Europees commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski hield een toespraak, evenals Erik Fyrwald, directeur van Syngenta.

De eerste sprak over de strategieën rondom voedselzekerheid vanuit de Europese Commissie en de tweede sprak over het Good Growth Plan van Syngenta.

Trots op Europese telers
“We zijn erg trots op onze Europese telers en de bedrijven in de voedselsector. We zijn de enige branche waarin de uitstoot van broeikasgassen verminderd wordt en we blijven stappen zetten om dit nog verder omlaag te krijgen,” zegt Janusz Wojciechowski.

"Telers zullen hier een belangrijke rol in spelen, maar zijn niet de enige. De hele voedselketen moet duurzamer worden. En de consument moet geïnformeerd worden, zodat ze gezondere en milieuvriendelijkere keuzes maken.”

Voedselzekerheid
Volgens Janusz is een van de prioriteiten van de Europese Commissie het zetten van snelle stappen rondom voedselzekerheid. “Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange.”

Het Europese voedselsysteem moet overgaan op een duurzamere variant, een die de gezondheid van mensen, dieren en planten beschermt. “Familiebedrijven, klein tot mediumgrootte, zijn ook een prioriteit. Hier bevinden zich de echte leiders in productiviteit.”

In de periode tussen 2005 en 2015 zijn er in de Europese Unie 4 miljoen teeltbedrijven verdwenen. Het ging van 14 miljoen naar 10 miljoen, wat betekent dat er elke dag minstens duizend telers zijn gestopt. “We moeten deze trend stoppen.”

Het beschikbare budget voor de transformatie naar een duurzame voedselketen is € 391.500 miljard. “Over 10 jaar kijken we terug en moeten we kunnen zeggen dat we goed gebruik hebben gemaakt van de bronnen. Telers zorgen voor de voedselzekerheid van de Europese burgers en het is aan de politici om de telers te voorzien van economische zekerheid.”

Good Growth Plan 
Het eerste Good Growth Plan van Syngenta werd in 2013 gelanceerd en bijna alle doelen werden bereikt. Daarom komt het bedrijf nu met een nieuw plan. “Uit een onderzoek dat we onlangs hebben uitgevoerd blijkt dat 59% van de telers aangeven dat hun bedrijf lijdt onder de klimaatveranderingen,” zegt Erik Fyrwald. “72% verwacht dat er in de komende jaren schade zal ontstaan.” Het bedrijf wil meer doen voor telers zodat ze onder andere hun voetafdruk kunnen verminderen.

Telers krijgen ook informatie over een veilig en precies gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. “In de afgelopen 50 jaar hebben alle innovaties in gewasbeschermingsmiddelen ervoor gezorgd dat er veel minder van wordt gebruikt.”

En met de innovaties in zaden wil het bedrijf ervoor zorgen dat telers minder water, stikstof en minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben. “Samen met telers en voedselproducenten willen we een Europees netwerk creëren voor het beschermen van het milieu en de biodiversiteit, terwijl er wel voldoende voedsel wordt geproduceerd om de groeiende wereldbevolking te voeden.”