3 vragen aan aubergineteler Gerard van Vossen over Tracey RZ:

"Plant staat er netjes bij, nu is het zaak dat hele zomer vol te houden'

Gerard van Vossen is bedrijfsleider bij Gebr. Van Duijn. Op de vestiging Oosterland teelt hij 6,4 ha Tracey RZ. Stond het vorig seizoen nog naast Rosheen RZ, nu is Tracey het onbetwiste hoofdras. Onder meer vanwege de betere productieresultaten. Er werd geplant op 3 en 13 december. De telers hanteren een dichtheid van 4,5 stengels/m².

Hoe verloopt de teelt?
“Ik kan niet anders zeggen dan dat we tevreden zijn. Vooraf waren we wat bang voor teveel groei, maar gelukkig vonden de planten snel hun balans. Met behulp van de buitenomstandigheden natuurlijk. De droge oostenwind en vele zon-uren zorgden voor een voldoende generatief gewas. Wij hielpen onder meer door op tijd het AC-folie uit de kas te halen (half februari). Bloemrui hebben we niet gezien en de zetting verliep vlot. Ja, Tracey staat er netjes bij. Nu is het zaak om dat de hele zomer vol te houden.”

Hoe verloopt het oogsten?
“Tot begin maart knipten we twee keer rond in de week. Daarna verlaagden we de frequentie naar vijf keer een-derde. Dat doen we nu nog. Ik vraag de medewerkers een oogstgewicht van rond de 240 gram aan te houden. Volgens de sorteermachine is het gemiddeld vruchtgewicht tot nu toe 320 gram. Dat is prima. De vruchten worden niet te grof en er zijn weinig schommelingen geweest.”

En de kwaliteit?
“In het begin was die echt super. De laatste weken zien we de vruchtvorm iets bonkeriger worden. Maar dat zie je alleen als je een vroege en een wat latere vrucht naast elkaar zou kunnen leggen. De kwaliteit blijft gewoon goed. En door elke week trouw onderdoor rond te gaan, voorkomen we rode vruchten. Het percentage klasse II is dan ook erg laag.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven