nieuwe vondsten VK en VS

ToBRFV-update: 1e vondst in Poolse tomatenkas

Bij een Poolse tomatenteler in Barczewo is in een kas van 1 hectare het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) gevonden. Het is de eerste officieel bevestigde vondst in het Oost-Europese land.

Door de teler uit het noordoosten van het land is eind maart een sample naar een Nederlands laboratorium gestuurd voor onderzoek. Eind april leverde dat officieel bevestiging op dat het om ToBRFV gaat, zo geeft de internationale plantgezondheidsorganisatie EPPO mee in een nieuwe update.

Drie nieuwe vondsten Verenigd Koninkrijk
In dezelfde reeks updates ook nieuws uit het Verenigd Koninkrijk, waar een tomatenkas in Kent, die besmet was, officieel weer schoon is verklaard na het verwijderen van alle planten, desinfectie en het veertien weken leeg laten staan van de kas. Dat bericht EPPO op basis van informatie van de Britse National Plant Protection Organization.

Wel zijn er drie nieuwe uitbraken geconstateerd. In de West Midlands zijn eind maart en medio mei vondsten gedaan in twee productiebedrijven. Ook in het oosten van Engeland is een vondst gedaan eind maart. 

Momenteel worden verdere verspreiding ingeperkt en wordt de na de oogst de kas geruimd net als bij de kas in Kent. 

Verenigde Staten: diverse vondsten in winterteelt tomaat
In de Verenigde Staten werd ToBRFV in september 2018 voor het eerst ontdekt in een tomatenteelt in Californië. Sindsdien is het virus nooit echt weg geweest.

USDA-APHIS, de Amerikaanse plantgezondheidsdienst van het Landbouwministerie aldaar, kondigde daarom nu, na vondsten in diverse geïsoleerde locaties met winterteelt van tomaten, nieuwe inspecties aan.

Op zaad van Solanum pimpinellifolium, een wilde tomatensoort, uit de Verenigde Staten werd ToBRFV gevonden bij testen in het Verenigd Koninkrijk. Dat Solanum pimpinellifolium een waardplant was, was tot voor kort niet bekend. 

Vanwege problemen met ToBRFV-besmettingen op importproduct uit de Dominicaanse Republiek zijn voor tomaat en paprika de importcontroles en -eisen aangescherpt.

Egypte weer vrij
Door een eerder gemelde vondst op tomaat in Egypte kan ondertussen een streep. De testresultaten zijn als niet betrouwbaar geclassificeerd. Daarmee is volgens EPPO Egypte ToBRFV-vrij.

Nederland
In Nederland zijn er in totaal nog 19 besmette bedrijven, zo deelde de NVWA hier vorige week. Het gaat om:

8 bedrijven in de gemeente Westland, 5 in gemeente Hollands Kroon,  2 in gemeente Brielle, 1 in gemeente Reimerswaal,  1 in gemeente Haarlemmermeer,  1 in gemeente Horst aan de Maas en 1 in gemeente Goeree Overflakkee.

Europese meldingsplicht
In Europa geldt sinds 1 november een meldingsplicht die maakt dat vondsten van het virus, aangemerkt als quarantaineorganisme, verplicht gemeld moeten worden.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven