Else Boutkan, Programma Plastics:

"Veel draagvlak voor verminderen gebruik plastics"

Er is veel draagvlak voor het gezamenlijk verminderen van het gebruik van plastics in de tuinbouw. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van kwartiermaker Else Boutkan van het Programma Plastics van Greenport West-Holland. “Er zijn ook al heel veel initiatieven. Maar, zo geven ook de geïnterviewde partijen aan, er is meer nodig.” 

Afgelopen jaar startte het Programma Plastics Greenport West-Holland, dat als doel heeft het eenmalig gebruik van fossiele plastics te elimineren. Else Boutkan is kwartiermaker. Ze interviewde veel betrokken partijen, zoals telers, veiling, groothandel, branche-organisaties, onderzoeksinstellingen, producenten en afvalverwerkers. 

“Het onderwerp is complex”, vertelt Boutkan. “Dat komt allereerst doordat er veel soorten plastic zijn, en veel soorten producten: van loopfolie en touw in de kassen, tot folies, potten, trays, fusten en verpakkingen voor groente en fruit. Iedere plastic en ieder product vraagt een andere oplossing.”

Urgentie
Alle geïnterviewden zijn het er over eens dat een gezamenlijke aanpak nodig is. “Er is een breed gedragen gevoel van urgentie. Bij de ambitie om aan gezondheid en welzijn bij te dragen past ook een verantwoord en dus circulair gebruik van plastics.  De tijd van naar elkaar kijken – en soms naar elkaar wijzen – is voorbij, aldus de geïnterviewden. Dit vraagt regie over de gehele kringloop.”

Dit jaar wordt het Programma Plastics verder uitgebouwd tot volwaardig programma met de betrokken gecommitteerde partijen. Zo was er onlangs een webinar met ambassadeurs (zie de website). En komende maanden wordt gewerkt aan een online programma. Dat bestaat uit maandelijkse ronde tafels met ambassadeurs, en een informerend webinar voor ambassadeurs die willen aanhaken.

Boutkan: “Samen brengen we knelpunten in kaart, en zo mogelijk lossen we ze op. Daar is in veel gevallen kennis en beleid nodig. De vraagstukken zullen we dus uitzetten bij relevante kennispartijen. Daarnaast nemen we deel aan een aantal grote onderzoeksprogramma’s die gaan starten, of in ontwikkeling zijn, namelijk PPS Circulaire Glastuinbouw van de WUR en een Europees project. Het derde spoor bestaat uit het creëren van een netwerk met én voor innovaties en concrete projecten.”

Voor meer informatie kan gemaild worden naar plastics@greenportwestholland.nl 

Bron: Greenport West-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven