Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Yara Sluiskil wil geen dinosaurus zijn

Jarenlang trotseerden dinosaurussen klimaatontwikkelingen en natuurlijke vijanden. Hoe imposant en indrukwekkend ook, het prehistorische reptiel is inmiddels uitgestorven. Nog steeds dient het dier als metafoor voor logge, trage organisaties die niet in staat blijken om mee te bewegen in een veranderende omgeving. Dat laatste, een trage, logge organisatie die niet meebeweegt, een dinosaurus dus, dat wil Yara niet zijn, schrijft Algemeen Directeur Michael Schlaug van Yara Sluiskil in het Duurzaamheidsverslag over 2019. 

Het verslag wordt deze week door het bedrijf onder 100.000 Zeeuws-Vlamingen huis-aan-huis verspreid. Centraal thema is innovatie. 

"Meer dan eens zijn we ons bewust als bedrijf én als maatschappij hoe belangrijk innovatie is. En meer dan ooit worden we op dit vlak uitgedaagd. Het doel van innovatie is duidelijk: verbeteren. Voor één succesvolle innovatie, zijn talloze miskleunen nodig. En dat maakt het een onzeker, soms frustrerend proces. Wordt het makkelijk? Nee. Maar is het de moeite waard? Zonder twijfel!", aldus Schlaug.


Foto's: links Yara 90 jaar, rechts Duurzaamheidsverslag 2019

Het is tijd voor economisch rond rekenen energietransitie
Yara wil 'proactief' bijdragen aan de energietransitie die gaande is. Bij het bedrijf worden er jaarlijks vijf miljoen ton kunstmest en aanverwante stikstofhoudende producten verladen.

Afgelopen jaren is er fors geïnvesteerd om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Yara realiseerde een reductie van maar liefst 60% ten opzichte van 1990 en is daarmee koploper, zo valt te lezen in het Duurzaamheidsverslag. De doelen van het Nationale Klimaatakkoord heeft Yara al bereikt, maar de ambitie reikt
verder.

Volgens Schlaug is het Klimaatakkoord een kans om de overstap naar groene waterstof te maken en de CO2- uitstoot verder te verlagen. 'We weten ook dat het niet mogelijk is om dit alleen te doen. Tegelijkertijd moeten we onze gezamenlijke concurrentiepositie als industrie veilig stellen, hierbij is steun nodig van de overheid. De energietransitie krijgen we niet rond door alleen pilotprojecten te draaien, de tijd voor opschaling is gekomen. Ik maak de vergelijking met windenergie. Die ontwikkeling werd pas aantrekkelijk toen de kostprijs naar beneden ging met behulp van robuuste stimuleringsprogramma’s."

In 2050 verloopt de productie van Yara Sluiskil volledig klimaatneutraal. De techniek is er, de noodzaak is duidelijk, alleen het economisch rond rekenen is waar het nu nog om gaat, aldus Schlaug.

Lees hier het Duurzaamheidsverslag. 

Voor meer informatie:
Yara
Publicatiedatum: