Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste bedrijven aangemeld voor meewerking aan circulaire glastuinbouwsector

Hoe kan de glastuinbouw zich omvormen tot een circulaire sector? Ofwel: tot een sector die materialen en grondstoffen hergebruikt? Dat onderzoekt de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research. In een Fieldlab zullen oplossingen op gebied worden getest. De eerste bedrijven die hieraan willen meewerken hebben zich inmiddels gemeld.

'Circulaire economie' is een relatief jong begrip: in 2012 gaf bureau McKinsey voor het eerst een definitie van deze economie. Maar inmiddels is iedereen zich ervan bewust dat hergebruik van grondstoffen en materialen nodig is. Over niet al te lang wordt 'circulair geproduceerd' de norm om nog te mogen leveren, zo is de verwachting.


Illustratie: Wageningen University & Research

De glastuinbouw is al sterk in de efficiƫnte en schone inzet van grondstoffen en materialen. Maar circulair produceren is een ander uitgangspunt, en vergt op bepaalde onderdelen andere oplossingen. Voor een deel wordt daaraan al gewerkt. Zo richt Glastuinbouw Waterproof zich op een (nagenoeg) nul-emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen door waterkringloopsluiting op bedrijfs- of gebiedsniveau.

Nieuwe en bestaande oplossingen
WUR onderzoekt de komende jaren wat nodig is op het gebied van onder meer plastics, veen, energie, meststoffen en water. Daarvoor wordt eerst in kaart gebracht hoe veel van die grondstoffen de tuinbouw gebruikt, en hoeveel daarvan de sector weer verlaten. Dit levert dus een beeld van het 'metabolisme' van de tuinbouw.

Uit deze analyse komt een aantal knelpunten. Voor deze knelpunten zoekt WUR naar bestaande en nieuwe oplossingen. Dat zal leiden tot een duidelijk toekomstbeeld voor de toekomst: hoe wordt de glastuinbouw circulair, dus hoe kan de sector efficiƫnt, schoon en verbonden (met de omgeving) produceren?

Bron: Wageningen University & Research

Publicatiedatum: