Bewijs kwaliteitscontrole nodig bij douaneaangifte groenten en fruit

Recentelijk hebben marktdeelnemers problemen ondervonden bij douaneaangiftes voor zendingen groenten en fruit die via andere EU-lidstaten zijn binnengekomen. In veel gevallen blijkt geen bewijs van kwaliteitscontrole bij import in de EU aanwezig te zijn.

Het KCB heeft op een rij gezet hoe dit probleem bij de douaneaangifte kan worden voorkomen.

Hoe zorgt u voor een probleemloze inklaring bij de douane?
Het is belangrijk dat u bij zendingen die via andere lidstaten de EU binnenkomen controleert of u zowel bewijs van de fytosanitaire controles als van de kwaliteitscontrole door een Europese controledienst heeft.

Het KCB heeft als hulpmiddel een lijst gemaakt met per lidstaat de werkwijze aan de buitengrens, inclusief de eventuele afgifte van controlebewijzen. Deze lijst vindt u hier.

Zijn niet alle vereiste controles uitgevoerd? Doe dan aangifte in CLIENT-import. U leest hier meer over de stappen die u moet nemen.

U vindt hier een ‘Vraag en antwoord’ over dit onderwerp.

Achtergrond bij Kwaliteitscontroles Groenten en Fruit en het ontstane probleem
Groenten en fruit moeten bij import in de EU voldoen aan de EU-handelsnormen. Hierop wordt toezicht gehouden door het uitvoeren van kwaliteitscontroles bij import. Deze regels zijn niet tot in detail uitgewerkt en elke lidstaat heeft ruimte om op basis van een risicoanalyse te bepalen welke producten/zendingen met welke frequentie worden gecontroleerd en waar deze controles plaatsvinden..

In Nederland worden fytosanitaire controles en kwaliteitscontroles uitgevoerd door het KCB. Hierdoor hebben wij een “one-stop-systeem”, en doen marktdeelnemers ook maar één vooraanmelding via CLIENT-import. Maar in sommige lidstaten gaat dit heel anders.

Dit leidde voorheen niet tot problemen. Maar de fytosanitaire certificaat- en inspectieplicht is per 14 december 2019 gewijzigd door de inwerkingtreding van de nieuwe EU Plantgezondheidsverordening. Hierdoor worden groenten en fruit nu altijd aan de EU-buitengrens al gecontroleerd. Daarbij realiseren marktdeelnemers zich niet dat in andere lidstaten dit veelal alleen fytosanitaire controles zijn en geen kwaliteitscontroles.

Zendingen zonder een bewijs van een Europese controledienst dat is voldaan aan de EU-handelsnormen kunnen niet worden ingeklaard bij de Douane. Daar zit dus het probleem.
 
Bron: KCB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven