Zuid-Afrikanen 'geïnspireerd door Nederland' aan de slag met weefselkweek

Fruitlab is een nieuw opgerichte agritechonderneming, waarvan de kernactiviteit de weefselkweek is, maar hun toekomstplannen omvatten gecontroleerde milieugroeikamers voor onderzoek en ontwikkeling en hopelijk, zo zegt het duo achter Fruitlab, ook samenwerkingsverbanden op zowel lokaal als internationaal niveau.

Een artikel van National Geographic uit 2017 over de verfijning van de Nederlandse tuinbouw, en in het bijzonder de rol van Wageningen University & Research (WUR), maakte diepe indruk op ondernemer Steven Frankel en hij zocht online naar wervingsplatformen voor een WUR-afgestudeerde in Zuid-Afrika. Hij vond Craig Taylor, die bij WUR promoveert, en werkte in een weefselkweeklaboratorium, en samen ontwikkelden ze het idee van een onderzoeksgedreven agritechbedrijf.

Craig Taylor van Fruitlab (foto geleverd door Fruitlab)

Het resultaat van deze gunstige ontmoeting van de twee is Fruitlab, gelegen in Franschhoek, waar een maand geleden de eerste bloei van hun 28 open blauwe bessenrassen (meestal uit de VS afkomstig) plaatsvond.

Momenteel zijn ze bezig met het sluiten van een overeenkomst met de licentiehouder voor Amerikaanse frambozenrassen. "We kijken ook naar aardbeien, waarvoor we onze eigen eigen vermeerderingsmethode hebben om virusvrije planten te produceren."

Versnelling van het weefselkweekproces
Weefselkweek is het in een laboratorium onder steriele omstandigheden vermeerderen van gewassen. "We zijn ons bewust van de moeilijkheden die gepaard gaan met weefselkweek, omdat het een lang proces is. Het kan een paar maanden duren, afhankelijk van hoe je de plant kweekt. Soms kan dat het het moeilijk maken als een kweker de planten buiten het ideale plantseizoen krijgt. We werken aan zeer veelbelovende methoden om de groei van planten van hoge kwaliteit te versnellen," zegt Craig.

Bij sommige weefselkweeklaboratoria moeten telers minstens een jaar van tevoren een bestelling plaatsen, maar deze periode kan volgens Craig aanzienlijk worden verkort.

Voor nieuwe blauwe bessentelers bieden ze volledige consultancydiensten aan. "We willen dat onze telers het goed doen," zegt Steven, "we gaan graag de dialoog aan met hen en zijn bijzonder enthousiast om samen te werken met nieuwe ondernemende bedrijven, mensen die graag willen slagen, die veel energie hebben en die vastbesloten zijn om hun projecten te laten werken."

"Onderzoek kost veel tijd en betrokkenheid," merkt Craig op, wiens onderzoek in Nederland zich richtte op intelligente LED-belichting in de plantenteelt. "Ik blijf op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke literatuur, die zo vaak alleen maar beperkt is tot universiteiten. Ik vind het leuk om te leren wat mensen in de rest van de wereld doen en om uit te zoeken hoe nieuwe technologieën kunnen worden gecombineerd met conventionele technieken, terwijl de kosten laag blijven."

Voor zijn onderzoek zal hij gebruik maken van temperatuurgecontroleerde groeikamers die hij gaat inrichten om proeven te doen voor telers waar ook ter wereld. " In Zuid-Afrika beschikken we over vaardigheden van wereldklasse en de afstand doet er niet toe, want we kunnen gegevens in realtime streamen en je kunt overal ter wereld de omgevingsomstandigheden veranderen. Het is mogelijk en kan worden gedaan tegen een concurrerende prijs."

Avocado weefselkweek
De vermeerdering van avocado's door middel van weefselkweek is een soort heilige graal geweest voor plantbiologen en het is iets wat Craig ook in zijn vizier heeft, te beginnen met Hass.

"Dit is waar onze onderzoeksachtergrond echt in het spel komt. Alle avocadovariëteiten presteren heel anders in de weefselkweek. De formulering doet er veel toe. Er is de afgelopen decennia veel werk verzet met wisselende resultaten, maar we passen onze processen aan en met voldoende focus en een flinke dosis geluk hopen we een goed product op de markt te brengen."

Voor meer informatie:
Craig Taylor & Steven Frankel
Fruitlab
+27 076 410 3041
sl.frankel@gmail.com
www.fruitlab.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven