Samenwerking Nederland en Duitsland in Smart Fresh Logistics D-NL

"Rotterdam heeft voor Duitsland een locatievoordeel"

Smart logistics-projecten staan hoog op de agenda in de regio van Rotterdam, zeker rond versproducten als AGF. Op de belangrijkste bestemming voor AGF, Duitsland, zijn deze projecten echter nauwelijks bekend waardoor er knelpunten ontstaan in het verbeteren van de logistiek. Om die knelpunten weg te werken, komt er een nieuwe Duits-Nederlandse werkgroep: Smart Fresh Logistics D-NL. De werkgroep komt tot stand uit de samenwerking tussen Rotterdam Food Cluster, GroentenFruit Huis, Duitsland Desk en DFHV.

DFHV is de Duitse landelijke brancheorganisatie voor alle bedrijven die handelen in verse groenten en fruit (onder meer afzetorganisaties, producentenorganisaties, groothandel, importeurs, exporteurs en retailers). De organisatie is vergelijkbaar met het Nederlandse GroentenFruit Huis. Jochem Wolthuis van Duitsland Desk interviewde hiervoor algemeen directeur Dr. Andreas Brügger.

Waarom is goed contact met Rotterdam belangrijk voor Duitse handelsbedrijven?
“In de supply chain van bederfelijke goederen betekent elk bespaard uur geld, omdat je niet alleen tijd wint, maar ook kwaliteit en versheid. Sinds in Europa vrij verkeer van goederen en personen geldt, heeft Rotterdam voor Duitsland een locatievoordeel, omdat deze havenstad dichtbij ligt.”

Waarom werkt DFHV graag samen met de Rotterdam Food Cluster aan dit project?
“Het project is voor ons zo spannend omdat we niet alleen naar de Duitse supply chain kijken, maar beginnen waar Nederland en Duitsland elkaar overlappen of elkaar aanvullen in de keten. Het Rotterdam Food Cluster is een plezierige organisatie om zo’n project mee te doen, omdat de organisatie economisch neutraal is en zeer innovatief.”

Verpakkingen en digitalisering zijn thema’s van deze samenwerking. Wat zijn de verwachte resultaten?
“Allereerst willen we begrijpen waar overeenkomsten en verschillen zijn in de supply chain van Nederland en Duitsland. We willen voorbeelden van best practices identificeren. Op basis van die voorbeelden kunnen we projecten ontwikkelen die meer efficiëntie opleveren voor alle betrokkenen. Voor verpakkingen kan dit bijvoorbeeld gewichtsbesparing of betere recycling betekenen. Als het gaat om digitalisering, kun je denken aan blockchain-technologie om data en transacties veilig op te slaan.”

Wanneer is deze samenwerking wat u betreft geslaagd?
“Het zou voor mij ideaal zijn als we tot concrete, bruikbare resultaten komen voor eerste, behapbare projecten. Hierop voortbouwend zouden we samen grotere projecten kunnen aanpakken. Sommige mensen die geïnterviewd zijn – ik vrees landgenoten van mij – beschreven Duitsland als een ‘digitale woestijn’. Het zou mooi zijn als we daar wat water kunnen brengen.”

Bron: Rotterdam Food Cluster


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven