bijzondere samenwerking Koeleman Potplanten & TN Plastics

Restwarmte spuit-gietmachines verwarmt phalaenopsiskas erboven

Ronald Koeleman heeft samen met zijn broer Marcel een modern geautomatiseerd en gerobotiseerd bedrijf van 3 ha, verdeeld over twee locaties in Ter Aar. De jaarlijkse productie is 2 miljoen phalaenopsisplanten in drie potmaten, tien verschillende vormen en in eigen modellen en kleuren keramiek. 

Eerder introduceerde Koeleman al de circulaire orchidee: altijd een mooie bloeiende plant bij de klant en als hij uitgebloeid is, neemt de teler hem terug en trekt hem opnieuw in bloei. Dat zorgt voor een enorme besparing aan fossiele brandstof.

De phalaenopsiskweker wil nu ook zijn bedrijf klaarstomen voor de toekomst. Er ligt een principeverzoek bij de gemeente Nieuwkoop voor het realiseren van een bedrijf van twee verdiepingen. De benedenverdieping wil hij gaan verhuren aan TN Plastics, een plastic spuit-gietfabrikant die veel werkt met gerecycled materiaal. De kwekerij komt op de tweede verdieping. "Het plan is om de restwarmte van de spuit-gietmachines in de kwekerij te gaan gebruiken. Het gaat om  circa 700.000 m3 aardgasequivalent per jaar. Ook gaan we mensen uitwisselen. We creëren vijftig full-time banen. Zij hebben een piektijd tussen 7.00 en 10.00 als ze de nachtproductie inpakken. Na 10.00 uur kunnen de mensen bij ons aan de slag", vertelt Ronald.

Koeleman Potplanten wordt voor zover hij weet het eerste bedrijf in Europa dat op deze schaal onder één dak twee elkaar aanvullende bedrijfsactiviteiten met elkaar combineert. Voor de realisatie van het plan krijgt de teler ondersteuning vanuit Greenport Aalsmeer.

bron: Greenport Aalsmeer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven