Labinot Elshani, Landgard eG, over de deelname aan de Fruit Attraction in Madrid:

"We zijn blij dat de beurzen weer op gang komen"

2020 belooft een buitengewoon beursjaar te worden. Nadat veel evenementen al afgezegd of verplaatst zijn, wijken andere uit naar virtuele oplossingen. Een beurs, die op haar oorspronkelijke datum plaats moet gaan vinden, is de Fruit Attraction, eind oktober in Madrid. Ook enkele Duitse exposanten zullen hierbij aanwezig zijn - anderen hebben hun deelname inmiddels afgezegd.

Wij spraken met Labinot Elshani van Landgard eG. Landgard heeft dit jaar geen eigen stand op de Fruit Attraction geboekt, maar neemt deel aan de gemeenschappelijke Duitse stand van het ministerie van Voeding en Landbouw (BMEL), die op initiatief van de 'Bundesvereinigung der Erzeugerorganisationen Obst und Gemüse e.V.' (BVEO) dit jaar voor het eerst op de Fruit Attraction te vinden is.


Labinot Elshani (Foto: © Landgard / Nikelowski)

Hoe kijkt u er tegenaan dat de oorspronkelijke datum van de beurs is aangehouden? Denkt u dat het zinvol geweest zou zijn om de beurs te verschuiven of zou u de voorkeur hebben gegeven aan het afzeggen van de beurs?
"Voor iedere genoemde optie zijn er goede argumenten. Doorslaggevend is de infectiedruk in Spanje en concreet in Madrid. Momenteel ontspant de situatie rondom de coronapandemie zich in Spanje steeds meer en in sommige delen van het land gaan beurzen weer open met een gereduceerde deelnemerscapaciteit. De beurs Madrid gaat er actueel van uit dat de Fruit Attraction zoals gepland plaats kan vinden – natuurlijk wel met naleving van strenge hygiënische maatregelen. In principe zijn we blij dat ook de internationale beurzen actueel weer tot de mogelijkheden behoren en dat de beurzen weer op gang komen. Mocht het weer tot een verslechtering van de situatie komen, dan moet men daar op dat moment aangemeten en verantwoordelijk mee omgaan.“

Waar moet er nu, in tijden van het coronavirus, bij de beursvoorbereiding op gelet worden? In hoeverre verschilt het van het normale verloop?
"Natuurlijk verschilt de beursvoorbereiding aanzienlijk van de voorgaande jaren. We oriënteren ons daarbij naast aan onze eigen beschermende maatregelen vooral aan de voorschriften die de beurs Madrid en het BMEL stellen. De Fruit Attraction zal met een gereduceerd aantal deelnemers met inachtneming van strenge maatregelen zoals bijvoorbeeld afstandsregels of een beperkt aantal deelnemers per vierkante meter plaatsvinden. De normaal gesproken gebruikelijke begeleidende netwerkbijeenkomsten zullen dit jaar vooral digitaal plaatsvinden. In z'n totaliteit is het zaak om de voorschriften van de Spaanse regering te realiseren."

Ziet u virtuele oplossingen als alternatieven voor de grote handelsbeurzen?
"Door de coronapandemie volgt momenteel vrijwel de gehele wereldeconomie een snel leerproces rondom het thema digitaal werken. Dat betreft natuurlijk ook het design van de grote internationale handelsbeurzen. De beurs Madrid zal voor de Fruit Attraction haar digitale aanbod uitbreiden en bijvoorbeeld voor het eerst parallel een  B2B-eMeeting service ter beschikking stellen om de internationale uitwisseling ook op digitaal niveau mogelijk te maken. Deze combinatie uit een fysieke beurs en een digitaal forum is voor ons een interessant vooruitzicht op het het internationale beurswezen zich in de toekomst misschien in z'n totaliteit zal ontwikkelen. De digitalisering van het beurswezen zal de directe uitwisseling tussen zakenpartners en klanten aan de beursstand echter nooit volledig kunnen vervangen."

Denkt u dat er nog veel buitenlandse bezoekers, ook van verder weg, naar Madrid zullen reizen? Loont het zich überhaupt om daar te exposeren?
"Natuurlijk zullen er bezoekers en ook exposanten zijn die vanwege corona wegblijven van de Fruit Attraction. Ook voor deze beslissing bestaan begrijpelijke en individuele redenen. Desondanks zijn we er zeker van dat ook een kleinere Fruit Attraction – ter plaatse in Madrid en online – weer een belangrijke branchebijeenkomst voor de internationale groenten- en fruitbranche zal zijn. Daarbij kan en wil Landgard als onderdeel van de gemeenschappelijke Duitse stand niet ontbreken. Juist onze Spaanse coöperatie Landgard Espana wil de beurs perse gebruiken om weer presentie te tonen en verdere telers voor zich te winnen als lid van de telerscoöperatie. Eén van de meest actuele kernboodschappen zal daarbij zijn dat de kracht van een coöperatie als sociaal systeem, met sterke verbondenheid tot de telers en klanten, juist in tijden van crisis naar voren komt.“

Een blik op de toekomst met corona: hoe bereidt uw bedrijf zich voor op de '1,5 meter-samenleving'?
"Landgard onderneemt in het kader van de coronapandemie alles om medewerkers, telers en klanten zo goed mogelijk te beschermen en te informeren. Tot de maatregelen horen bijvoorbeeld naast de bekende afstands- en hygiëneregels de herorganisatie van de bureausituatie inclusief het gebruik van mobile office, de centrale inkoop en verdeling van ademmaskers en desinfectiemiddelen en de invoering van een mondkapjesplicht in sommige werkgebieden."

Voor meer informatie:
Nina Keune
Landgard Service GmbH
Veilingstraße T1200
47638 Straelen - Herongen
Tel: +49 2839 59-1127
Mobiel: +49 162 2045670
Nina.Keune@landgard.de
www.landgard.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven