Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"alleen sociaal doen is niet genoeg, er moet ook geld verdient worden"

Hoe ziet de 'kas in de stad' van de toekomst eruit?

In China ziet de markt voor verse producten er veelbelovend uit. De middenklasse groeit en veilig geteeld, gezond voedsel staat hoog op de agenda gezien de huidige coronapandemie. Alle ingrediënten voor groei zijn aanwezig.

Daarom is het geen verrassing dat China is gekozen om op te treden als gastheer voor de tweede Urban Greenhouse Challenge (UGC). Twintig teams van studenten gingen de strijd met elkaar aan. Ze creëerden concepten waarin tuinbouw en architectuur werden gecombineerd en dat resulteerde in een aantal interessante projecten.

Deze week werden de tien teams bekend die naar de finale gaan. Ook werd er een klein tipje van de sluier opgelicht over hoe de toekomst van urban farming eruit zou kunnen zien.

Team USP wil dat stedelingen betrokken zijn bij het teeltproces door middel van innovaties zoals de cryptovaluta CoraCoin en de CoraApp.

Het team van Northwest A&F University Team heeft 'een meeslepend toekomstig tuinbouwcomplex’ ontworpen als nieuwe en repliceerbare oplossing voor stedelijke tuinbouw. Het ontwerp streeft harmonie na tussen mensen en de natuur in de wereld na COVID-19.

De eerste selectiecommissieleden die dinsdag online hun mening deelden waren Tiffany Tsui, onafhankelijk consultant, en René Gommersbach van de Rabobank. Tiffany benadrukte de aspecten die de Chinese markt bijzonder aantrekkelijk maken, net als ze deed tijdens een eerder evenement van UGC. Ze noemde de voedselsector een van de meest interessante voor investeringen in de toekomst, omdat Chinese consumenten op zoek zijn naar veilig en milieuvriendelijk geteeld voedsel. “Dit wordt de volgende grote sector voor investeringen,” merkte ze op. Ook wees ze op de veranderende toeleveringsketen in China, waar consumenten steeds vaker online winkelen dan dat ze naar de traditionele markten gaan.

KAS Greenhouse combineert voedselproductie van hoge kwaliteit, afvalvermindering, sociale betrokkenheid in de vorm van educatie en werkgelegenheid voor stedelijke migranten en telers.

De Turtle van TeAMSpirit combineert Chinese tradities met innovatieve stedelijke oplossingen. Het gebouw wordt voorzien van groene energie en vormt zo een voedsel-, onderzoeks- en zakelijk centrum in één.

“Met alleen een sociaal hart kom je niet ver”
Het is misschien dan volgens presentator Jan Meijroos wel nodig om een ‘sociaal hart’ te hebben om te investeren in de opkomende stedelijke voedselsector, omdat circulariteit en duurzaamheid daarin erg belangrijk zijn, maar volgens René is dat niet genoeg. “Je moet wel geld verdienen, alleen een sociaal hart hebben is niet genoeg. In de eerste twee, drie, vier jaar verlies je geld, maar daarna moet je het gaan terugverdienen.”

Argos biedt duurzame architectuur en circulaire oplossingen in voedselproductie, waarbij mensen in aanraking komen met vertical farming en duurzaam leven.

Het project Shennong’s Farmers van CoExist is een empirische kennishub en een hoogwaardig centrum dat mensen, producten en lokale tradities aan elkaar koppelt door middel van innovatieve, praktijkgerichte ervaringen voor iedereen.

Circulariteit opschalen
Selectiecommissieleden Wenqing Jin (Wageningen Plant Research) en Chris Monaghan (Metabolic) besteedden aandacht aan circulariteit. “Er is een bepaalde hoeveelheid water en bronnen nodig voor circulariteit,” zei Wenqing.

Daarbij is de schaal de grootste uitdaging. Chris voegde daaraan toe dat de teams in de challenge nog niet volledig circulair werkten in hun concepten, maar dat ze “al een heel eind op weg waren”. De teams zijn op zoek naar verschillende manieren om dit te bereiken.

Chris benadrukte de noodzaak om voedingsstoffen uit het afvalwatersysteem opnieuw te gebruiken voor de gewassen in een modern en regionaal voedselproductiesysteem.

De Bagua is een centrum voor voeding en educatie, een semi-gesloten kas met de nieuwste technologieën voor het teeltproces die nu beschikbaar zijn. Het gebouw is geïnspireerd door Taoïsme, stromende bronnen en synergie tussen productie en consumptie, zodat de balans tussen de mensheid en de natuur weer hersteld kan worden.

Water is kostbaarder dan energie
“Circulariteit gaat meer over hoe bronnen worden hergebruikt en minder over technologie,” merkt Chris op. Een van de bronnen die nu een enorm grote rol speelt in vertical farming is energie. Maar dit zal volgens Wenqing snel genoeg veranderen. “In de toekomst hebben we meer dan genoeg elektrische energie beschikbaar. Op dit moment is energie nog een struikelblok in vertical farming, maar ik ben ervan overtuigd dat water op een dag kostbaarder zal zijn dan elektriciteit. Dat moet dus prioriteit gaan krijgen.”

De HerbTopia van AlGreen brengt de architecturale Lingnan-stijl tot leven in een omgeving voor vermaak, educatie en samenwerking. Ook heeft het innovatieve technische oplossingen voor de productie van kruiden.

Niet alleen torens met tomaten
Chris vertelt verder dat circulariteit als één systeem moet worden beschouwd. “Steden lossen hun voedselprobleem niet op door alleen torens te bouwen en daarin sla of tomaten te telen,” zegt hij. “De COVID-19-crisis heeft benadrukt dat er behoefte is aan een veerkrachtige benadering: het gaat niet alleen om geavanceerde tuinbouw.”

De Cube van Green Rhapsody is een tuinbouw- en voedselcentrum dat gezien wordt als de woonkamer van de stad en een prototype vormt voor toekomstige, duurzame oplossingen, inclusief een themapark en psychotherapie op basis van tuiniersactiviteiten.

Het gedachtegoed van een generatie
Als laatste gaven Sigrid Wertheim-Heck (Aeres University of Applied Science Almere) en Stephan Petermann (MANN) hun mening over de challenge. Sigrid sprak over het fenomeen waarbij steden en landelijke gebieden steeds meer door elkaar heen gaan lopen. Het gevolg daarvan is een evenwichtsspel tussen indoor productie en teelt in open veld. Gezien de inschrijvingen vindt ze de challenge een “unieke inkijk geven in het gedachtegoed van een generatie”. Daarbij prees ze het optimisme van de teams. “Niet iedereen staat al achter een combinatie van voedsel, circulariteit en duurzaamheid,” maar de jonge teamleden zijn hierin een verademing.

InnerCity heeft een innovatief centrum ontworpen in een modulair gebouw dat zich aanpast aan de omgeving en meer energie levert dan het verbruikt. De gewasproductie wordt bepaald door gegevens die direct bij de consument worden verzameld.

Voor meer informatie:
WUR Urban Greenhouse Challenge
studentchallenges@wur.nl
urbangreenhousechallenge.nl

Publicatiedatum: