In China ziet de markt voor verse producten er veelbelovend uit. De middenklasse groeit en veilig geteeld, gezond voedsel staat hoog op de agenda gezien de huidige coronapandemie. Alle ingrediënten voor groei zijn aanwezig.
Daarom is het geen verrassing dat China is gekozen om op te treden als gastheer voor de tweede Urban Greenhouse Challenge (UGC). Twintig teams van studenten gingen de strijd met elkaar aan. Ze creëerden concepten waarin tuinbouw en architectuur werden gecombineerd en dat resulteerde in een aantal interessante projecten.
Deze week werden de tien teams bekend die naar de finale gaan. Ook werd er een klein tipje van de sluier opgelicht over hoe de toekomst van urban farming eruit zou kunnen zien.
“Met alleen een sociaal hart kom je niet ver”
Het is misschien dan volgens presentator Jan Meijroos wel nodig om een ‘sociaal hart’ te hebben om te investeren in de opkomende stedelijke voedselsector, omdat circulariteit en duurzaamheid daarin erg belangrijk zijn, maar volgens René is dat niet genoeg. “Je moet wel geld verdienen, alleen een sociaal hart hebben is niet genoeg. In de eerste twee, drie, vier jaar verlies je geld, maar daarna moet je het gaan terugverdienen.”
Circulariteit opschalen
Selectiecommissieleden Wenqing Jin (Wageningen Plant Research) en Chris Monaghan (Metabolic) besteedden aandacht aan circulariteit. “Er is een bepaalde hoeveelheid water en bronnen nodig voor circulariteit,” zei Wenqing.
Daarbij is de schaal de grootste uitdaging. Chris voegde daaraan toe dat de teams in de challenge nog niet volledig circulair werkten in hun concepten, maar dat ze “al een heel eind op weg waren”. De teams zijn op zoek naar verschillende manieren om dit te bereiken.
Chris benadrukte de noodzaak om voedingsstoffen uit het afvalwatersysteem opnieuw te gebruiken voor de gewassen in een modern en regionaal voedselproductiesysteem.
Water is kostbaarder dan energie
“Circulariteit gaat meer over hoe bronnen worden hergebruikt en minder over technologie,” merkt Chris op. Een van de bronnen die nu een enorm grote rol speelt in vertical farming is energie. Maar dit zal volgens Wenqing snel genoeg veranderen. “In de toekomst hebben we meer dan genoeg elektrische energie beschikbaar. Op dit moment is energie nog een struikelblok in vertical farming, maar ik ben ervan overtuigd dat water op een dag kostbaarder zal zijn dan elektriciteit. Dat moet dus prioriteit gaan krijgen.”
Niet alleen torens met tomaten
Chris vertelt verder dat circulariteit als één systeem moet worden beschouwd. “Steden lossen hun voedselprobleem niet op door alleen torens te bouwen en daarin sla of tomaten te telen,” zegt hij. “De COVID-19-crisis heeft benadrukt dat er behoefte is aan een veerkrachtige benadering: het gaat niet alleen om geavanceerde tuinbouw.”
Het gedachtegoed van een generatie
Als laatste gaven Sigrid Wertheim-Heck (Aeres University of Applied Science Almere) en Stephan Petermann (MANN) hun mening over de challenge. Sigrid sprak over het fenomeen waarbij steden en landelijke gebieden steeds meer door elkaar heen gaan lopen. Het gevolg daarvan is een evenwichtsspel tussen indoor productie en teelt in open veld. Gezien de inschrijvingen vindt ze de challenge een “unieke inkijk geven in het gedachtegoed van een generatie”. Daarbij prees ze het optimisme van de teams. “Niet iedereen staat al achter een combinatie van voedsel, circulariteit en duurzaamheid,” maar de jonge teamleden zijn hierin een verademing.
Voor meer informatie:
WUR Urban Greenhouse Challenge
studentchallenges@wur.nl
urbangreenhousechallenge.nl