"bepaalde rassen bevinden zich in de pre-marketing fase"

Tomatenbronsvlekkenvirus rukt op in China, veredeling werkt aan resistentie

"Op dit moment is meer dan een miljoen hectare bestemd voor de tomatenteelt in China, waarvan meer dan 600.000 hectare voor het telen van roze tomaten, een van de belangrijkste producten van ons veredelingsprogramma. Roze tomaten die momenteel in het noorden van het land worden geteeld, zijn onderhevig aan ziekten die ervoor zorgen dat de plant afsterft of dat de nieuwe bladeren geel worden. Tegen deze achtergrond moeten de ideale variëteiten bestand zijn tegen TY en bladvlekkenziekte. Daar is ons veredelingsprogramma op afgestemd", zegt Zhang Xiaosheng van Beijing Bioscow Seeds.

Tomatenkweekcentrum

"Naast uitbraken in grote teeltgebieden zoals Yunnan in het zuiden van China, is er ook een verwelkingsziekte ontstaan in Shandong, Liaoning en Ningxia in het noorden, wat catastrofale verliezen zal veroorzaken. De vooruitgang in de plantenveredeling tegen deze ziekte is nog steeds zeer beperkt. We hebben rode tomatenrassen ontwikkeld die resistent zijn tegen het Tomato Spotted Wilt Virus (TSWV), maar de nieuwe roze tomatenrassen worden nog steeds getest en bevinden zich in het semi-marketingstadium."

Tomatenveredelingscentrum

Roze en Roma
"We houden ons alleen bezig met plantenveredeling en zaadproductie. Wij leveren onze producten aan grote distributeurs in China en in het buitenland, we verkopen geen eindproducten aan de handel. In ons veredelingsproces hebben we altijd veel belang gehecht aan ziekteresistentie en een goede kwaliteit van de tomaten. In de tweede helft van dit jaar zullen onze roze TY-resistente tomaten, middelgrote tot kleine (160-180 g) tomaten en variëteiten met een goede kwaliteit en een fijne smaak de pre-marketing fase ingaan."

"Op dit moment worden onze roze tomaten vooral verkocht aan grote klanten in China, maar we richten ons ook op de internationale markt. We verkopen onze Roma-tomaten voornamelijk aan internationale distributeurs, maar we houden ons altijd aan het principe dat we grote klanten bedienen en met slechts één partner per land of regio werken. Onze belangrijkste markt is echter China en we zijn pas onlangs begonnen met de verkoop in het buitenland. Onder onze variëteiten heeft de Roma een opmerkelijke concurrentiekracht getoond."

Tomatenveredelingscentrum

"Kleine lokale distributeurs zijn zich niet erg bewust van het Tomato Spotted Wilt Virus, maar in regio's waar de ziekte een dreigend probleem is, hebben grote distributeurs, sommige met hun eigen merken, een grote behoefte om het te bestrijden. Er zijn frequente gevallen van deze ziekte in China en veel van de variëteiten die drie jaar geleden internationaal zijn ontwikkeld en die resistent zouden zijn tegen dit virus, kunnen die belofte niet waarmaken, dus de markt heeft behoefte aan zeer resistente variëteiten. Dit virus bevindt zich in het beginstadium van de vermeerdering, dus ik denk dat het de komende vijf tot tien jaar een moeilijk probleem kan worden voor veredelaars en telers," besluit Zhang Xiaosheng.

Voor meer informatie:
Zhang Xiaosheng
Beijing Biosow Seeds Co., Ltd.
+86 10 2172 2110/2172 2114
biosow@biosow.com
www.biosow.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven