Datagedreven teelt met e-Gro bij tomatenteler Theeuwen

"Nauwkeurig meten en tellen mag tijd kosten als het betrouwbare informatie oplevert”

In het Limburgse Wellerlooi teelt Erwin Theeuwen cocktailtomaten. Sinds 2018 is zijn oud-klasgenoot Ger Derikx zijn rechterhand in het bedrijf. Derikx heeft nu een jaar ervaring opgedaan met e-Gro, het software platform voor data-driven Precision Growing. Stap voor stap ontdekt hij de voordelen van dit platform en het toepassen van datagedreven teelt.

Tomatenkwekerij Theeuwen is een echt familiebedrijf dat al meer dan vijftig jaar bestaat. Het bedrijf is 7 hectare groot, waarvan 2,5 hectare belichte teelt, en produceert jaarrond tomaten. Sinds jaar en dag levert het bedrijf rechtstreeks aan een handelsbedrijf. De smaaktomaatjes gaan in bulk naar dit bedrijf, waarna ze verpakt worden. Het overgrote deel gaat zo naar de Duitse markt.

Oogstprognose
Voor Tomatenkwekerij Theeuwen is een goede oogstprognose belangrijk, zodat het bedrijf betrouwbare informatie naar haar afnemers kan sturen. “We telen hier het ras Brioso”, vertelt Ger Derikx. “Dat is een smaakvol cocktail tomaatje van ongeveer 40 gram.”

Dat is een heel ander gewas dan de komkommers, die hij zelf teelde. Derikx had namelijk tot 2015 een komkommerbedrijf in het nabij gelegen Melderslo en teelde af en toe in de herfsttomaten. Wat volgens hem het verschil is tussen de teelt van tomaten en komkommers? “Bij tomaat heb je iets meer controle over de teelt. Iets meer regelmaat. Komkommers telen is soms hollen of stilstaan.”

Kennismaking e-Gro
Tomatenkwekerij Theeuwen maakt al langer gebruik van de steenwolmatten van Grodan. Accountmanager Frank Janssen van Grodan, die het bedrijf regelmatig bezoekt, maakte het bedrijf attent op het vorig jaar gelanceerde software platform e-Gro. Dit programma verzamelt data vanuit de wortelzone, van irrigatie tot klimaatgegevens. Zelf kun je daaraan data toevoegen, van gewasinformatie tot oogstgegevens. De teler krijgt dan een realtime beeld van alle data in één centraal dashboard. Het programma kan ook de gegevens interpreteren en simpele aanbevelingen geven.

“Of we het eens wilden proberen”, bevestigt Derikx. “Dus zijn we er afgelopen najaar mee aan de slag gegaan. Data gedreven teelt is voor ons belangrijk en daarom verwerken we gewas- en productiedata in het programma. In het begin moesten we nog veel leren en er veel tijd in steken. Na een half jaar gaat dat steeds gemakkelijker.”

Gelijkmatige plantbelasting met e-Gro
Voor de tomatenteelt is vegetatieve en generatieve aansturing van het gewas belangrijk. Een gelijkmatige plantbelasting levert uiteindelijk een stabiel product van constante kwaliteit. Om dit te bereiken, heeft de teler een meetvakje van twaalf-dertien planten. Handmatig telt hij de vruchten en troshoogte. Deze informatie, gecombineerd met kopdikte, lengte, hoogte en dikte van de tros geeft uiteindelijk een goed beeld van de gewasstand.

e-Gro kan deze verzamelde data rangschikken en inzichtelijk maken. “We verzamelen de gewasdata in de kas en voeren deze in het e-Gro programma. Ik zie nog niet snel dat sensoren dit werk gaan vervangen. Heel erg vind ik dat niet. Er mag best wat werk zitten in het nauwkeurig meten en tellen, als het maar betrouwbare informatie oplevert.”

e-Gro berekent aan de hand van ingevoerde data wat de gewasbalans is. Het programma geeft aan of het gewas generatief of vegetatief groeit. “Eigenlijk klopt dat heel aardig”, geeft Ger aan als hij naar het programma kijkt. “Er zijn nauwelijks afwijkingen, ik ben overwegend positief. Ik verwacht dat finetunen de kleine verschillen uiteindelijk oplost.”

Data gedreven teelt
e-Gro is onder andere ontwikkeld om het wortelmilieu in beeld te brengen en te optimaliseren. Nauwkeurig watergeven bepaalt voor een groot deel het succes van de tomatenteelt. “Ik ben wel actief bezig met watergeven, het aantal druppelbeurten en de intering van de mat na de laatste druppelbeurt.

Via het platform houd ik de indicatoren voor gewassturing in de gaten. Zo analyseer ik wat bijvoorbeeld de gemiddelde waterafname van de steenwol mat was gedurende de nacht. Ik kan dan zien of dat een generatieve of vegetatieve actie was. Dit geeft mij meer inzichten in de teeltgroei en op basis van deze informatie kan ik betere teeltbeslissingen nemen. Ja, ik kijk er veel naar.”

Meerwaarde
Ger geeft aan dat e-Gro kan helpen bij het monitoren van het gewas. “Natuurlijk moet je het gewas kunnen zien en beoordelen. Mensen die daarin wat minder ervaren zijn moeten op zo’n programma kunnen bouwen. Naar de toekomst toe is dat steeds vaker nodig.

Eventuele oogstvoorspellingen die voortkomen uit de verzamelde data moeten accuraat zijn”, vindt hij. We maken nu een voorspelling voor een periode van vier weken, waarbij we wel altijd rekening houden met omstandigheden zoals het weer. Die voorspelling is van grote waarde voor onze afnemers. Een programma die deze oogstvoorspelling kan ondersteunen is voor mij van toegevoegde waarde. Deze feature in e-Gro voegt voor mij op dit moment veel waarde toe aan ons bedrijf.

Verder is het ook een controlemiddel. Je kunt kijken en vergelijken of de keuzes die je maakt tijdens een teelt hetzelfde resultaat hebben als e-Gro aangeeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan klimaat of watergift. Hierdoor maak je op een snelle manier zichtbaar welk effect bepaalde keuzes hebben voor het teeltresultaat.

Bron: Grodan

Voor meer informatie:
Grodan

www.grodan.nl
info@grodan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven