Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
technologiespelers voor urban farming samengebracht in Brits collectief

"We zijn aan het innoveren en dat is veelbelovend"

Het doel van UK Urban AgriTech (UKUAT) is de belangrijkste spelers in de urban farming sector van het Verenigd Koninkrijk bij elkaar brengen. De organisatie ondersteunt telers, leveranciers en onderzoekers zodat deze elkaar kunnen helpen en biedt een platform voor informatie en kennis.

In februari 2020 werd de organisatie formeel opgericht door het collectief en werd er een tijdelijk bestuur van vijf mensen aangesteld tijdens de online verkiezingen tijdens de jaarlijkse ledenvergadering in maart.

Mark Horler is voorzitter en onder zijn leiding is UKUAT begonnen met een informeel discussieforum tussen uitvoerders en onderzoekers in het veld. Zij toonden steeds meer interesse en waren op zoek naar manieren om hun inspanningen samen te voegen en samen te werken. Katia Zacharaki, communicatiedirecteur, vertelt ons over de organisatie en wat zij doen voor de urban farming sector in het VK.


Kleine ruimte bij VFarm

Lidmaatschappen
UKUAT is een ledenorganisatie waar organisaties, instituten en individuele personen zich bij kunnen aansluiten als er een interesse is in het toepassen van technische ontwikkelingen in stedelijke omgevingen. Dit geldt voor telers op elke schaal, technologie- en energieleveranciers, universiteiten, consultants en personen die actief betrokken zijn bij het opzetten van een vertical farm of dit zelf willen gaan doen, kasprojecten op daken, teeltprojecten in gemeenschappen, beleidsmakers, technologie- en servicebedrijven die de uitbreiding van de stedelijke tuinbouwsector onderschrijven etc. Al deze bedrijven en personen kunnen nu profiteren van de collectieve expertise, ervaring en stimulans van het collectief.

Iedereen met interesse in stadstuinbouw kan zich aansluiten. Het belangrijkste voordeel van het lidmaatschap is de relatie met anderen, maar ook zaken als besluitvorming en beleid maken voor de toekomst van stedelijke en randstedelijke tuinbouwactiviteiten. “De technologie voor stadstuinbouw is een nieuw onderwerp. Er is nog weinig opgesteld, maar we zijn aan het innoveren en dat is veelbelovend.”


Slateeltsysteem

De interactie met beleidsmakers, samen met andere internationale organisaties, zoals GlobalGAP, is belangrijk. Intern zijn de leden opgedeeld in vier groepen, waar ze input en ideeën kunnen leveren: onderwijs & verspreiding, beleid & belangenbehartiging, onderzoek & expertise en publiciteit en promotie. Binnen deze groepen kan relevante informatie worden uitgewisseld.

“De organisatie kan werken als database, waar leden toegang hebben tot expertise en waar kennisdeling plaats kan vinden. Leden kunnen binnen elkaar binnen de organisatie doorverwijzen naar potentiële partners voor commerciële of onderzoeksprojecten en investeringsprojecten.”

Brexit
Katia vermoedt dat de Brexit voor onzekere tijden zal zorgen in het VK, maar ook dat indoor farming en CEA duurzaamheid en veerkracht kan bieden door de zelfvoorzienendheid van het land te vergroten. “We kunnen hier een kans van maken.”

Nu worden er voornamelijk microgroenten en sla geteeld in deze omstandigheden. Dat zijn geen producten die mensen altijd kunnen eten. Er is onderzoek en innovatie nodig om het aantal voor indoor teelt in aanmerking komende producten uit te breiden.

Trays met geïntegreerde slimme teeltoplossingen

Samenwerking
UKUAT werkt momenteel nauw samen met Farm Tech Society en GlobalGAP om technische ontwikkelingen in de certificeringen opgenomen te krijgen.

De samenwerking tussen urban farms is echter moeilijker te realiseren. Urban farms vragen vaak hoge initiële investeringen en dat zorgt ervoor dat er vaak weinig informatie beschikbaar is, omdat men niet wil dat zaken gekopieerd worden. “Een beetje concurrentie is goed voor de zaken, maar we geloven dat er meer te halen valt door samen te werken. Het zou mooi zijn als de Britse steden meer bijdragen aan een voedselsysteem met verse producten. Nu is dat nog erg afhankelijk van de import. We proberen dit te benadrukken en hopen dat dit leidt tot meer samenwerking. Niet iedereen hoeft het wiel opnieuw uit te vinden.”

De vijf bestuurders zijn Mark Holder, de voorzitter, Johnny Stormonth-Darling de secretaris en websiteverantwoordelijke, Paul Myers de penningmeester, Oscar Rodriguez de directeur beleid en Katia Zacharaki de directeur communicatie. Paul is ook directeur van Farm Urban, Oscar is eigenaar van Architecture & Food, en Katia is senior research engineer bij Digital Farming.

Voor meer informatie:
UK Urban AgriTech
communications@ukuat.org 
www.ukuat.org 

Publicatiedatum: