Tony English, FarmBox Foods:

"Na het optellen van alle productiekosten kosten de planten minder dan $0,25"

"We werken met zeer efficiënte LED-lampen en koelsystemen, en in principe zijn dit onze enige kosten. Daarom zijn onze producten veel goedkoper dan die in de traditionele teeltsector. Na het optellen van alle productiekosten, kosten de planten minder dan $0,25 per stuk, wat 2% is van de totale som van de gemiddelde teler", zegt Tony English, oprichter van FarmBox Foods.

"Als een teler 2 cent meer uitgeeft per plant, kunnen ze biologische producten leveren met groeicontainers van FarmBox Foods. Het zaaiproces begint met organische vezels waarbij organische voedingsstoffen worden gebruikt. Daarnaast kunnen zij gefilterd water gebruiken en telen zonder plagen. Maar het ligt volledig aan de kweker en welke zaden hij kiest."


De zaaitafel

Zelfreinigende kwekerij
Het groeiproces is volledig geautomatiseerd, met uitzondering van het oogsten. "We hebben bewust gekozen voor verplaatsbare wanden, zodat wanneer onze containers worden geïnstalleerd, mensen met een handicap kunnen deelnemen aan de projecten."

Het bedrijf maakt gebruik van pluggen van veenmos voor de zaaitafel, naast een eb- en vloedsysteem. "Als de planten twee centimeter hoog zijn, worden ze naar de groeimuren gebracht. Als de ene partij wordt geoogst, gaat er meteen een nieuwe in om een constante productiecyclus te handhaven," voegt English toe.

Deze containers zijn onderhoudsvriendelijk en zelfreinigend. De kweektorens worden gereinigd met ozon, een bacterie- en ziektedodend gas. "Het werkt beter dan bleekmiddel of andere veelgebruikte ontsmettingsmiddelen."

Bij het besproeien van de planten wordt ozon toegevoegd aan de voedingsoplossing, waardoor de kweekmuren zichzelf kunnen reinigen.


De beweegbare groeimuren

Nieuwe ontwerpen
De ontwikkeling van het systeem nam ongeveer een jaar in beslag; in deze periode ontwierp FarmBox Foods een kweekbuis die alle problemen oploste die ze tijdens de R&D-fase tegenkwamen. Het team is momenteel bezig met het testen en onderzoeken van nieuwe gewassen en ontwerpen.

Het R&D-prototype is verkocht en is nu in gebruik in het Amerikaanse Georgia. "We bouwen onze containers één voor één, en als we iets nog beters willen toevoegen, doen we dit. Op dit moment hebben we drie containers, maar we zijn op zoek naar fabrikanten in de Verenigde Staten om het productieproces te versnellen."


De zelfreinigende kwekerij

"We waren eigenlijk van plan om containers voor daklozen te bouwen voor de grote Amerikaanse steden, omdat er een groot tekort is aan verse producten, vooral voor degenen die er geen toegang toe hebben. We kochten land en ontwierpen een irrigatiesysteem. Toen vertelden ze ons dat het tot 5 jaar zou duren voordat ze zelfs maar naar ons voorstel zouden kijken.

Het zou krankzinnig zijn geweest om op die goedkeuring te wachten. We hadden een geweldig irrigatiesysteem, dus waarom zouden we deze niet verplaatsen naar een scheepscontainer, zodat we voedsel kunnen leveren aan daklozenopvang, kerken en mensen die het het meest nodig hebben?"

De start-up levert volledig geautomatiseerde containers voor de groenteteelt in de VS.

Toenemende vraag
FarmBox merkte een toename in de vraag op als gevolg van de coronapandemie. Ze hebben nu een grote ziekenhuisketen die hun kweekfaciliteiten inkoopt. "We hebben een systeem dat geschikt is voor scholen, en in het begin schonken we ze aan scholen. Dat doen we echter niet meer, want we hebben het te druk met het invullen van de vraag naar onze containerkwekerijen.

Voor meer informatie:
FarmBox Foods
Tony English, CEO en oprichter
tony@farmboxfoods.com  www.farmboxfoods.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven