"Nederlandse afnemers tonen inmiddels ook interesse"

Hoogste hightechkas Turkije gaat uitbreiden

Met een hoogte van bijna 10 meter was de kas die Richel twee jaar geleden bouwde voor Teknosera de hoogste in Turkije. Dat is de kas nog steeds en het zal straks ook een van de grootste zijn: de geothermisch verwarmde kas wordt uitgebreid naar bijna 10 hectare. “Omdat de installatie er op gebouwd is en de geothermische warmte beschikbaar, kunnen we onze kostprijs verlagen en optimaal gebruik maken van de faciliteiten.”

Tekst gaat door onder de foto's

De kas van Teknosera

Warme zomer, koude winter
Nu de zomer eraan komt worden de temperaturen langzaam aan steeds hoger. Maar in het Turkse dorpje Köprülü, vlakbij de kas van Teknosera, kwam de buitentemperatuur een paar weken geleden nog maar net boven de nul uit. Omdat het project op 1000 meter boven zeeniveau ligt, komt de temperatuur in de winter regelmatig uit onder de 10 graden. “Dankzij onze geothermische warmtebron was de binnentemperatuur 14 graden,” zegt Suleyman Toros van Teknosera.

De geothermische warmtebron is een van de functionaliteiten die van deze kas een opmerkelijk project maakt: een duurzame, geavanceerde manier om te telen, ook in de winter. Dit was ook een van de redenen waarom ze onlangs bezoek kregen van de voormalige Turkse minister van Landbouw en de huidige minister van Energie.

“Omdat dit een van de projecten is waarin de mogelijkheden voor geavanceerd telen in Turkije duidelijk worden, is het een project waar velen trots op zijn,” zegt Nima Djelveh van de Richel Group.

Het Franse bedrijf heeft de kas gebouwd, de elektrische installaties en de schermen geïnstalleerd en heeft samengewerkt met de telers om dit allemaal te realiseren. De eerste twee teeltseizoenen van Teknosera waren tot grote tevredenheid van telers en techniekleveranciers succesvol.


Voor de uitbraak van COVID-19 bezochten de minister van Energie en de voormalige minister van Landbouw de kas.

Seizoenen om van te leren
“We hebben veel geleerd tijdens het eerste seizoen omdat de klimaatomstandigheden zwaar kunnen zijn,” zegt Emirhan Toros van Teknosera. “We zijn nu bezig met het tweede seizoen en we konden onze opbrengsten verhogen.”

In de kas worden tomaten geteeld met zaden van Klimbo. Hij legt uit hoe de klimaatomstandigheden zowel een uitdaging als een kans betekenen voor het bedrijf. “We telen tijdens het winterseizoen en zoals je je kunt voorstellen, is er bijna geen lokale productie beschikbaar op de markt in die periode.

Onze prijzen liggen nu misschien rond de € 0,65, maar in de winter loopt dit op naar meer dan € 1. We hebben deze prijs ook wel nodig omdat de kosten hoger zijn, maar het is ook een prijs die onze klanten willen betalen omdat onze kwaliteit en kwantiteit stabieler is dan dat van veel lokale telers.”

Als gevolg hiervan zijn de Teknosera-tomaten niet alleen verkocht aan de lokale Migros, maar ook aan de vestigingen van Migros in het buitenland: bijvoorbeeld in Duitsland, Zwitserland en Polen. Daarnaast hebben andere handelaren ook interesse getoond. “Ook de Nederlanders, maar dat lukt voorlopig niet vanwege de prijs.”

Lagere kostprijs door uitbreiding
Het team van Teknosera is optimistisch over het toevoegen van nieuwe bestemmingen aan hun exportlijst, omdat ze verwachten dat ze hun kostprijs kunnen verlagen door het gebruik van de faciliteiten te optimaliseren. “Toen we onze kas uit de grond stampten, werd alles voorbereid op een faciliteit van 10 hectare: het water-, verwarmings- en elektriciteitssysteem. Dat betekent dat de opstartkosten voor de faciliteit hoog waren. Door onze teeltcapaciteit te vergroten, zal de prijs per tomaat omlaag gaan. En nu kunnen we deze uitbreiding gaan realiseren. Richel heeft de materialen verzonden en omdat alles volgens planning verloopt, hopen we dat we in de herfst kunnen beginnen met telen in de nieuwe kas.”

Jaarrond
Door de uitbreiding optimaliseren ze niet alleen het gebruik van de faciliteiten, maar kunnen ze ook jaarrond gaan produceren. “In de eerste fase legen we de kas in de zomer, omdat dat het moment is waarop de meeste lokale telers in productie zijn. Als de nieuwe kas klaar is, kunnen we volgens twee verschillende kalenders telen en onze partners in de toeleveringsketen jaarrond voorzien van onze producten,” zegt Suleyman.

Dat betekent dat de kas op tijd klaar moet zijn. Gelukkig heeft Richel door de COVID-19-crisis geen achterstanden opgelopen, vertelt Nima. “De fabriek is open gebleven en we hebben ons best gedaan om te blijven werken aan alle projecten die voor de lockdown waren gestart. Dit hebben we gedaan door middel van twee shifts en een strikt protocol. Het is van het grootste belang dat de kas op tijd klaar is om tegemoet te komen aan de vereiste planning van het seizoen.”

Klaar voor de uitbreiding!

Uitbreiding naar 20 hectare
Het mag duidelijk zijn: als alles volgens planning verloopt en de telers hun volledige vijfjarenplan weten uit te voeren, waar een verdere uitbreiding naar 20 hectare onderdeel van is, dan zullen ze hun samenwerking met hun Franse vrienden graag voortzetten. “Onze kas was één van de eerste in Turkije met deze grootte, met 12,8 meter breedte en 6 meter onder de dakgoot. Het team heeft ons hiermee geholpen omdat we er allemaal van overtuigd zijn dat deze hoeveelheid lucht ervoor zorgt dat het klimaat beter beheerst kan worden en de planten beter zouden gedijen. En planten zijn net als je kinderen, die wil je tevreden houden,” lacht Suleyman.

Hij voegt eraan toe dat er maar een ding is dat in de samenwerking met Richel verbeterd kan worden. “Wist je dat het Franse automerk Renault een autofabriek in Turkije bouwt? We hopen dat Richel hetzelfde doet, voor onze derde en vierde fase.”

Voor meer informatie:
Teknosera
Emirhan Toros
emirhan@teknosera.net
www.teknosera.net 

 


Richel Group
ZA des Grandes Terres
13810 Eygalières
Frankrijk
T: +33 (0)4 90 95 14 68
F: +33 (0)4 90 95 12 93
info@richel.fr
www.richel.fr


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven