Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaat en watergift aanpassen aan coating

Coatings verzachten het kasklimaat: dat geeft ruimte om klimaat en watergift anders te sturen. Marco van Noord van Horti-Consult International en Marco de Groot van Flori Consult Group vertellen de principes bij tomaat, gerbera en alstroemeria.

“De koelmotor in de kas is het gewas zelf. In de zomer is het belangrijk om de planttemperatuur omlaag te brengen. Daarvoor moet je het gewas goed aan de groei houden zodat het zichzelf kan koelen door te verdampen. Een coating is daarbij een belangrijk hulpmiddel”, vertelt Marco. Hij adviseert tomatenkwekers in Noord-West Europa.

Vroeg in lente coaten
In deze regio kunnen sterk vegetatief groeiende rassen het wellicht redden zonder coating, denkt hij. “Maar bij een generatief ras of een grote gevoeligheid voor neusrot, adviseer ik altijd ReduFuse IR. Bij heel extreem weer in de zomer eventueel aangevuld met SprayChalk.”

De coating verlaagt de koptemperatuur en zorgt ervoor dat de plant langer actief en weerbaarder blijft. Van Noord raadt aan vroeg in de lente te coaten: maart-april is de beste tijd. “In het begin zorgt de coating dan voor een wat lagere kastemperatuur. Daar moet je rekening mee houden. Dit kan gedaan worden door in de ochtend de na-nachttemperatuur 0,5-1° C hoger in te stellen. Daarnaast kan er de eerste weken iets later gestart worden met de watergift. Als je normaal begint bij een instraling van 150 W, kun je bij een coating naar 200 W. Dat zal een half uurtje schelen”, zegt hij.

Hartje zomer kan er in een landklimaat extra koeling nodig zijn. Bijvoorbeeld door een laag SprayChalk op de diffuse laag. “Als noodrem kun je ook het vaste schermdoek dichttrekken, maar dan heb je de warmte al in de kas. Je moet eigenlijk juist de warmte buiten houden. Dat doe je met een coating”.

Nachttemperatuur
Hogedrukverneveling rukt op om meer koeling te realiseren. “Ook hierbij geldt: dan is de warmte al binnen. Daarom is combineren van coating en hogedrukverneveling een goede oplossing. Je houdt de plant hiermee actiever”, zegt hij.

Ook is het zaak de nacht zoveel mogelijk te benutten om de temperatuur weer omlaag te brengen. “Dat betekent: de voornacht verlengen door de ramen open te zetten, maar wel knijpen om niet te veel vocht te verliezen. Je moet ervoor zorgen dat je een uur voor zonsopgang de minimale temperatuur bereikt.”

Als regel voor de watergift houdt hij 3 tot 3,2 x het lichtgetal aan. Bij 2000 Joule bijvoorbeeld moet je dan 6 liter gieten. “Onder een coating hou je in het begin 2,8 x aan. Maar later is er geen verschil meer. Je gaat over het jaar heen eigenlijk niet minder water geven bij een coating. Maar je hebt wel een groter koelend vermogen.”

Alstroemeria en gerbera
Ook teeltadviseur Marco de Groot van Flori Consult Group adviseert zijn klanten vaak om ReduFuse IR in te zetten. Hij is specialist op het gebied van gerbera en alstroemeria en begeleidt telers in Europa en Noord-Amerika. “Voorheen gebruikten de telers nog wel eens ReduHeat. De ervaringen daarmee waren wisselend. Soms bleef het gewas te kort en nam de kwaliteit af bij deze specifieke gewassen. ReduSol werkte dan beter. Echter worden er de laatste jaren onder ReduFuse IR goede resultaten behaald”, geeft hij aan.

Alstroemeria is een gewas dat vrij moeilijk verdampt; in de namiddag sluit hij al snel de huidmondjes. Onder de diffuse coating blijven ze echter veel langer openstaan. “Daar moet je echt rekening mee houden. Hij verdampt meer en hierdoor moet je duidelijk meer water geven, vooral door de frequentie te verhogen. De intervallen tussen de gietbeurten worden dus korter.”

Dat geldt zowel voor alstroemeria’s in de grond als op substraat. Ook bij gerbera is het nodig veel kortere tussentijden te hanteren. Bijvoorbeeld om de 30 minuten, vertelt hij.

Hele jaar diffuus licht
Als het gewas beter verdampt, blijft de kastemperatuur aanmerkelijk lager en blijft het gewas actiever. “Ik ben een groot voorstander van diffuus licht en begeleidt de teelt binnen het project ‘Alstroemeria van de toekomst’, dat geleid wordt door Wageningen University & Research. Onderdeel daarvan is het nut van jaarrond diffuus licht.”

Flori Consult Group hanteert een tabel om licht- en temperatuurniveau te matchen, de zogenaamde PAR-tabel (PAR = fotosynthetisch actieve straling). “Dat wordt onder coatings niet anders. Al onze klanten hebben op ons advies de laatste jaren een PAR-meter in de kas geïnstalleerd, en regelen aan de hand daarvan de temperatuur die hoort bij het actuele lichtniveau.

De metingen leren je dat je bij wisselvallig weer altijd iets te laat bent als je met een vast schermdoek werkt. Met een coating ben je altijd op tijd. Met een coating heb je netto meer PAR in de kas bij wisselvallig weer dan met een scherminstallatie. Dat heeft tot gevolg dat je onder ReduFuse IR een iets hogere temperatuur kunt aanhouden – op basis van de PAR-tabel - dan onder een vaste scherminstallatie.”

Voor meer informatie:
Mardenkro
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl

Publicatiedatum: