"absorptie chlorofyl onder speciaal spectrum beter"

De kwaliteit van weefselkweek bananen verbeteren met LED

Bananen zijn het meest geconsumeerde fruit ter wereld en maken ongeveer 75% uit van de jaarlijkse handel in tropisch fruit (zie bijvoorbeeld deze infographic van National Geographic). Doordat de wereldwijde bevolking blijft toenemen, neemt ook de vraag naar bananen steeds verder toe. Als gevolg daarvan verhogen laboratoria die weefselkweek van bananen uitvoeren hun productie.

In dit artikel spreken geeft het Institute of Tropical Biology in Vietnam uitleg hierover. Zij vertellen waarom hun onderzoeksgegevens aantonen dat ze het aantal weefselkweken hebben kunnen verhogen dankzij de verlichting van HortiPower.


Bananenweefselcultuur in een A/B-test met HortiPower-verlichting (linkerzijde) en gewone leds (rechterzijde)

Wat is uw ervaring met leds?
"Ik volg het onderzoek rond LED al heel lang en heb de mogelijkheden ervan besproken met wetenschappers in Vietnam en Japan", zegt associate professor Nguyen Thi Quynhm, PhD, die het nationale laboratorium leidt. "Tot nu toe waren LED-systemen vrij duur en hoewel er oplossingen zijn voor in kassen, leek het er niet op dat er veel beproefde oplossingen waren voor de tropische weefselkweek. Toen ik de weefselkweekverlichting van HortiPower ontdekte, was ik erg enthousiast en gaf ik mijn team de opdracht om een proef te starten, en deze heeft tot goede resultaten geleid."

Hoe zag dit experiment eruit?
Do Dang Giap PhD: "We wilden uitzoeken of we een nog consistentere en hoogwaardigere weefselkweek konden krijgen door de verlichting te veranderen. In het experiment gebruikten we monsters van de in vitro bananenteelt in het laboratorium. Beide weefselculturen werden voorzien van dezelfde op kokos gebaseerde groeimedia die we in ons laboratorium hebben gebruikt. In de A/B-test hebben we gebruik gemaakt van onze eigen TL-verlichting en van de gepatenteerde HortiPower-verlichting. De resultaten lieten een aanzienlijke verbetering zien in de kwaliteit en de oogst."


A/B-tests helpen bij het identificeren van verschillen tussen HortiPower verlichtingsalgoritmes en die van andere leds. Bij het vergelijken van hetzelfde stadium, groeit de weefselkweek dankzij HortiPower meer uniform en recht.


In de laatste fase van het weefselkweekproces is de beworteling belangrijk en het gebruik van een ander lichtalgoritme in plaats van vermenigvuldiging levert betere resultaten op.

Kunt u meer vertellen over de duur van het experiment en welke metingen er zijn gedaan?
"We hebben het versgewicht, het drooggewicht, het aantal scheuten, de hoogte van de meristeem, de lengte van de wortels en het aantal wortels in een aantal stadia gemeten. De morfogenese, scheutvorming en beworteling in vitro zaailingen werden sterk beïnvloed door verschillende lichtinstellingen. In het aantal wortels en de lengte van de wortels zat een significant verschil. We merkten ook op dat de bladeren van de scheuten onder HortiPower-verlichting donkerder groen waren dankzij een hoger gehalte chlorofyl."


Een proef hielp ITB om de resultaten te evalueren, zodat ze een goed overwogen beslissing konden nemen over het potentieel en het snelle rendement van een investering in HortiPower-verlichting.

Wat vertelt chlorofyl u?
"Een verhoging van het chlorofylgehalte verhoogt de groei en ontwikkeling van planten. De kwaliteit van het licht beïnvloedt de morfologische kenmerken, waardoor de plant zich uitstrekt. Onder de lichtomstandigheden van HortiPower heeft de plant een goede wortelmorfologie en een groot aantal wortels. De absorptie van chlorofyl is beter onder HortiPower dan onder fluorescerend of algemeen LED-licht, dus de fotosynthese is zeer efficiënt, wat resulteert in sterkere en gezondere planten. Een betere wortelontwikkeling betekent een efficiëntere opname van voedingsstoffen, een betere groei en het gebruik van minder materialen om de weefselkweek efficiënt te laten groeien."


Commerciële bananenteelt van ITB onder HortiPower-verlichting (links). Met het HortiPower-systeem kan ITB snel lichtparameters, zoals intensiteit en spectrums, op de touch-controller wijzigen zonder dat er hardware moet worden vervangen. Dit helpt hen om te blijven optimaliseren voor nieuwe variëteiten of om de productie te veranderen.

Wat heeft u met de resultaten gedaan?
"De laatste tijd is de vraag naar weefselkweek voor bananen enorm gegroeid, dus hebben we besloten om HortiPower in ons commerciële laboratorium te installeren. We kweken miljoenen bananenplanten per jaar. De energiebesparing is ongeveer 40% en het belangrijkste is dat we de kwaliteit en de productie van de weefselkweek verhogen. Dit maakt deze investering zeer aantrekkelijk. Ondertussen blijven we onderzoek doen, bijvoorbeeld nu omdat de teelt van lokale bananenrassen willen optimaliseren", zegt Giap PhD.


Katherine tijdens het laboratoriumbezoek bij ITB

Voor meer informatie:
HortiPower Asia
Katherine Tran - Sales Director
info@hortipower.com

HortiPower Research
Jille Kuipers - Innovation Manager
info@hortipower.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven