Nieuwe methode van ILVO zorgt voor hoog saprendement

Komkommers redden van de afvalberg door er sap van te persen

Door de sluiting van de horeca konden veel komkommers niet verkocht worden aan de sector. Begin mei 2020 werd er een schatting gemaakt dat ruim 40%, gelijk aan 3500 ton, van de aangevoerde komkommers niet als versproduct verkocht zou worden. Om die komkommers van de afvalberg te redden, gaat het Belgische cateringsbedrijf Atelier M. experimenteren met recepten om van de komkommers sap te maken.

Onderzoekers van het Vlaamse Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) hebben een methode ontwikkeld waarmee de komkommers tot een geconcentreerd sap te persen zijn.

Na versnijding en vermaling tot puree probeerden de onderzoekers van het ILVO het sap en de vaste vezel te scheiden met een innovatieve spiraalfilterpers. Het sap en de pulp worden hierin onder vacuümomstandigheden gewonnen. Zuurstof komt tijdens de persing amper in aanraking met het product, waardoor oxidatie (of afbraak) van antioxidanten maximaal werd vermeden, en waardoor ook het saprendement verhoogt. Uit de test bleek dat een saprendement van 86% kon gehaald worden.

Bron: ILVO

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven