Volgens gegevens van het Andalusische Observatorium van Prijzen en Markten m.b.t. de export van de belangrijkste groenten uit de Zuid-Spaanse regio naar de EU in 2019/2020, is de uitvoer van tomaten licht afnam in vergelijking met het voorgaande seizoen. Er werden 3% minder kilo’s geëxporteerd, maar in waarde bleef de uitvoer gelijk.
Over de maanden heen een gelijkaardig beeld als dat van het seizoen ervoor, maar met een lichte daling van de export in de maand december en in de maand maart.
De export van Andalusische paprika’s steeg met 10% in volume en met 4% in waarde. De maandelijkse evolutie is vergelijkbaar met die van het seizoen 2018/2019.
Ook de komkommer deed het beter dan vorig seizoen (+4% in volume en +11% in waarde). Vooral in de maand november was er een sterke stijging in de export naar de EU.
Van courgettes werden er 15% meer kilo’s geëxporteerd, maar toch steeg de omzet maar met 3%. Op de Europese markt daalde de gemiddelde prijs per stuk immers met 11% ten opzichte van het voorgaande seizoen. Er werden vooral meer Andalusische courgettes naar de EU verzonden in de maanden oktober, november en december.
Een gelijkaardige situatie is te zien bij de aubergines: de export steeg in volume (+9%), terwijl de eenheidswaarde op de Europese markt lager lag dan vorig seizoen (-18%). Het resultaat is een waardedaling van de export met 10%. Tussen november en maart schommelde de export nauwelijks.
Ook al steeg de uitvoer van sperziebonen met 20% in volume, toch daalde de waarde ervan met 13%. In elke maand, behalve in oktober en december, liet de export heel andere waarden optekenen dan in 2018/2019. De export van sperziebonen naar bestemmingen buiten de EU is onbeduidend.
Bron: diariodesevilla.es