Martin Molenaar en Jo Andre Flåseth, twee elektrotechnisch ingenieurs, hebben een teeltsysteem met automatische besproeiing en lichtaanpassing ontwikkeld, dat groentetelers in staat moet stellen om het hele jaar binnen groenten te kunnen telen. Flåseth: “Dit kan volledig binnen plaatsvinden; er is geen aarde nodig en je gebruikt ledlicht in plaats van zonlicht.”
Volautomatische teelt
De twee elektrotechnici van Avisomo AS zijn al twee jaar aan het project bezig en in 2019 ontving hun bedrijf ruim € 70.000 van de provincie in het kader van Grønn framtid (Groene toekomst). Terwijl Molenaar en Flåseth op zoek zijn naar investeerders hebben ze hun systeem verder ontwikkeld en getest in de gesloten autowerkplaats van groenteteler Per Odd Gjestvang.
In deze ronde hebben ze 12.000 spitskoolplanten geteeld, die verspeend zullen worden in het veld. Door het licht en de vochtigheid te reguleren, kunnen ze bepalen hoe hoog de planten worden, hoeveel wortels ze ontwikkelen en welke kleur ze krijgen. Als ze het ideale teeltplan voor bijvoorbeeld spitskool hebben gevonden, kan de teelt volledig geautomatiseerd worden.
Flåseth: “Het doel is dat alles vanzelf gaat, dat je zo min mogelijk mankracht gebruikt en alles volledig automatisch is. Je stopt het erin, drukt op start en over vier weken is het klaar.”
In de toekomst willen ze teeltplannen maken voor verschillende planten, zodat alles automatisch kan gaan van ontkiemen tot een uitgegroeide groente.
Molenaar: “In de toekomst kun je zeker alle groenten op deze manier telen.”
Blij met de planten
Groenteteler Per Odd Gjestvang zegt dat de spitskoolplantjes, die hij in het veld gaat zetten, compacter zijn normaal, maar ze hebben fantastisch ontwikkelde wortels. Hij denkt dat het systeem ook relevant is voor andere producties, omdat er bijvoorbeeld minder warmte nodig is. In vergelijking met kassen spaart het systeem dus energie uit: “Het concept is interessant omdat het op delen is gebaseerd. Je kunt klein beginnen en vervolgens opschalen, het vormt de basis voor automatisering.”
Gjestvang is er niet bang voor dat het systeem telers zal wegconcurreren: “Dit is innovatie, een nieuwe ontwikkeling, het zal de teelt alleen maar verbeteren. Er zijn al vaker revoluties geweest in de landbouw en dit is er een voor de toekomst.”
In eerste instantie willen de ontwikkelaars van Avisomo AS het systeem optimaliseren voor groentetelers, maar ze willen ook kleinere systemen ontwikkelen die gebruikt kunnen worden in kantines, ziekenhuizen en woonhuizen.
Mogelijk interessant voor hotels
In de hotelbranche proberen ze al langer groenten te telen. Thon Hotels heeft bijvoorbeeld een hotel met een groentetuin waarin alles automatisch gaat en een hotel met een groeikast met automatische irrigatie en belichting.
Concerndirecteur Morten Thorvaldsen van Thon Hotels zegt dat het systeem van Molenaar en Flåseth niet uitgesloten is: “We zijn altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Of dit relevant kan zijn voor ons hangt af van verschillende factoren en moet in ieder afzonderlijk geval beoordeeld worden.”
Ook Scandic Hotels teelt hun eigen groenten en kruiden en sommige hotels hebben een eigen teeltkas voor kruiden. Of het systeem van Avisomo AS relevant is voor Scandic is moeilijk te beantwoorden voor Food & beverage manager Morten Malting: “Op het moment richt Scandic zich op de coronacrisis en moeten we de kosten laag houden om zoveel mogelijk banen te kunnen behouden. Maar we vinden het milieu ook heel belangrijk en staan positief tegenover innovaties die de impact op het milieu kunnen verminderen.”
Bron: nrk.no