Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Milieuvriendelijk kosten besparen met duurzame trays

Een bedrijf dat trays produceert en tegelijkertijd telers aanmoedigt om er minder te kopen. Dat klinkt vreemd, maar het team van HerkuPlast is gericht op de lange termijn. “De toekomstige groei van de tuinbouwsector is afhankelijk van de duurzaamheid ervan. Door duurzame trays te gebruiken en ze te recyclen kunnen we daar op deze manier aan bijdragen,” zegt Alfred Boot van HerkuPlast.

Alfred Boot van HerkuPlast

Verandering in de vraag naar trays
HerkuPlast bestaat al sinds 1972 en ziet een verandering in de vraag naar trays van de indoor teeltbedrijven. Door bezuinigingen op arbeidskosten bijvoorbeeld zijn telers op zoek naar oplossingen zoals volledig automatisch planten, verplanten en oogsten.

Dit zijn ontwikkelingen die invloed hebben op de manier waarop planten geproduceerd worden en leiden tot nieuwe methodes. “En dan heb je nog de trend waarbij steeds meer lijmpluggen, paperpots, geperste potten en de relatief nieuwe Growcoons (op de markt gebracht door Klasmann-Deilmann) worden gebruikt. Daar zijn allemaal unieke tray-oplossingen voor nodig. In 2000 hadden we slechts 24 soorten trays in ons assortiment, nu hebben we inmiddels 500 modellen in onze catalogus staan. Dit aantal gaat richting de 1000 als we alle op maat gemaakte modellen zouden meerekenen. Het is belangrijk om aan de vraag van de teler tegemoet te komen.”

Een andere trend in de tuinbouw is de duurzaamheid in de sector. Het gebruik van plastic wordt ter discussie gesteld, vooral over de vraag hoe we het gebruik van plastic kunnen verminderen wordt veel gesproken. “Trays zijn een klein, maar belangrijk onderdeel in deze cyclus,” zegt Alfred. “Het is belangrijk om naar het volledige verhaal te kijken en daar je beslissing op te baseren, inclusief productiekosten, recyclebaarheid en energiekosten.”

Het probleem is niet plastic, durft Alfred te beweren, maar de manier waarop we er na gebruik mee omgaan. "Maak plastic onderdeel van een kringloopsysteem en we hebben een product dat vele malen kan worden hergebruikt. Wij zijn er het levende voorbeeld van."

Herbruikbare trays of niet
Het team van HerkuPlast biedt verschillende productlijnen: de herbruikbare QuickPot, bestaande uit polystyreen, vacuüm gevormde trays die van eersteklas gerecycled materiaal worden gemaakt, en de HerkuPak-trays, die van lichter, eveneens recycle-materiaal worden gemaakt. "Als we oud plastic kunnen verzamelen en dit eenvoudig kunnen gebruiken om een nieuw product van te maken, dan zou dat een perfecte oplossing zijn als het op duurzaamheid aankomt."

"Met een levensduur van 10 jaar is er voor de duurzame trays tot 12 maal minder materiaal nodig dan voor de eenjarige trays,’ vervolgt Alfred. ‘Voorbeeld; een eenjarige Deense tray, bijvoorbeeld 77 gaats, weegt 160 gram, een duurzame tray 400 gram. Met een levensduur van 10 jaar heb je voor deze eenjarige trays dus 1600 gram nodig als je ze een keer per jaar gebruikt. Dit verschil kan dus nog 2 of 3 keer zo groot worden als je de trays meerdere keren gebruikt in een jaar. Dan heb je het over 1600 tot 4800 gram voor 10 jaar telen in een lichte tray versus 400 gram in een duurzame, arbeids- en automatiseringsvriendelijke tray!"

Dit pleidooi voor meermalige trays gaat natuurlijk niet voor elke kweker op. Exportbedrijven moeten meestal eenmalige trays hebben. Dat beseft Alfred Boot ook wel; het bedrijf maakt daarom nog steeds miljoenen eenmalige trays per jaar. Daar waar mogelijk worden deze echter ook retour genomen en hergebruikt.

HerkuPlast en van Krimpen staan samen voor Reuse, Reduce, Recycle

Energiebesparingen
Daarnaast heeft HerkuPlast berekend dat er bij het gebruik van duurzame trays tot 65% kan worden bespaard op energie. De totale energie die namelijk nodig is voor de productie, het transport en recyclen van duurzame trays is aanzienlijk minder dan voor de lichte trays.

“Nadat de trays zijn gebruikt hebben ze weer een hoge recyclewaarde,” voegt hij toe. “Dan is er nog de transportvervuiling doordat de trays van de fabriek naar de telers vervoerd moeten worden en vervolgens weer moeten worden opgehaald voor recycling. Dit leidt tot 20 keer meer transporten in 10 jaar tijd. Met duurzame trays kunnen we dat aantal verminderen.”

Een extra groot voordeel voor de teler is dat alhoewel de kosten van duurzame trays 3 tot 4 keer hoger zijn, de totale kosten voor het gebruik van duurzame trays aanzienlijk lager zijn. Dat betekent aan de andere kant ook dat de omzet van HerkuPlast lager wordt.

Hoe zit dat? Alfred legt uit dat het bedrijf op zoek is naar een duurzame ROI en dat dat alleen kan als het goed gaat in de sector. “De toekomst van de tuinbouwsector is afhankelijk van de duurzaamheid van de sector. We dragen hieraan bij met onze milieustrategie, die bestaat uit veel aspecten: productiestandaarden, materiaalstandaarden, oplossingen voor hergebruik,” zegt hij. “We hebben meer dan 10 jaar geleden al geïnvesteerd in zonnepanelen om een aanzienlijk deel van onze energiebehoefte op te vangen, maar dat is slechts een kleine oplossing. Onze grootste investering kunnen we doen door de sector te helpen in het hergebruiken, verminderen en recyclen van hun plastic.”

Recycling met handelspartner Van Krimpen BV
HerkuPlast maakt eveneens gebruik van de recycle-capaciteit van de reeds vele jaren verdeler voor Nederland; Handelsonderneming van Krimpen BV. Van Krimpen is groot geworden met potten en kisten maar doet tegenwoordig veel meer. Naast eigen, unieke producten die het bedrijf laat spuitgieten.  Het bedrijf doet nu ook de exclusieve verdeling van alle HerkuPlast-producten in Nederland. Alfred benadrukt: “Onze samenwerking met van Krimpen dateert al van meer dan 20 jaar terug maar is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen door een uitgekiende samenwerking. We vullen elkaar perfect aan als het gaat om productontwikkeling, verkoop en levering van onze trays en tot slot het oplossen van het afvalprobleem voor de tuinder door de potten en trays na gebruik weer in te zamelen en in eigen huis te herverwerken.”

Naast van Krimpen belevert HerkuPlast in Nederland de professionele trayvulbedrijven.

Voor meer informatie en monsters:
HerkuPlast
Alfred Boot 
export@herkuplast.com
www.herkuplast.com

 

Van Krimpen BV.
Jorg Swagemakers
jorg@krimpen.nl     
www.krimpen.nl 

Publicatiedatum: