Het Verenigd-Koninkrijk verlaat op 1 januari 2021 hoe dan ook de Europese Unie. Dat heeft Michael Gove, Brits minister voor Kabinetszaken laten weten via Twitter. De gesprekken tussen het VK en de EU lopen tot nu toe uiterst stroef en voor 1 juli 2020 moet bepaald worden of er een verlening komt van de onderhandelingen of niet. Het VK heeft die mogelijkheid tot verlenging nu afgeschoten. In de komende maanden moet er dus een deal gesloten worden anders volgt alsnog het no-deal scenario. Vandaag volgt een nieuw overleg tussen Boris Johnson en de Europese delegatie hoe het nu verder moet in de onderhandelingen. Een woordvoerder van de Britse regering zegt dat beide partijen ook besloten hebben om in de maand juli intensieve gespreksrondes te houden.
I just chaired a constructive EU Joint Committee meeting with @MarosSefcovic
— Michael Gove (@michaelgove) June 12, 2020
I formally confirmed the UK will not extend the transition period & the moment for extension has now passed. On 1 January 2021 we will take back control and regain our political & economic independence pic.twitter.com/nZjNpez8LI
Grenscontroles
Volgens Gove zal na de transitieperiode buiten de interne markt en buiten de douane-unie vallen van de EU. “We zullen klaar zijn voor douaneprocedures en de wettelijke controles,” vertelde Gove in een toespraak maandag. De Britten hebben aangekondigd dat de grenscontroles in etappes worden ingevoerd om bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis de kans te geven zich voor te bereiden. Die etappes komen er tot juli 2021 wanneer er wel strenge grenscontroles komen op Europese producten.
In februari zei Michael Gove nog dat de import uit de EU dezelfde controles zou moeten ondergaan als producten uit de rest van de wereld. Volgens de Financial Times is de regering echter van plan om tijdelijk een soepeler beleid te voeren ten aanzien van EU-goederen die in Britse havens aankomen, ongeacht of er een handelsovereenkomst is bereikt.
Experts waarschuwen dat een dergelijke aanpak consequenties kan hebben voor de import van buiten de EU. David Henig van het European Centre for International Political Economy zegt dat ieder besluit om de controles van EU-goederen te versoepelen ook zou moeten gelden voor goederen die afkomstig zijn uit andere delen van de wereld. "Als er geen akkoord met de EU wordt bereikt dan moeten we de import gelijk behandelen als die van andere WHO-leden," laat Henig in een post op sociale media weten.
“De importeurs, exporteurs en vervoerders kunnen nu niet langer wachten en zullen zich definitief moeten gaan voorbereiden op de gevolgen van de Brexit,” vertelt Ronald Hoekstra van CSI Fresh.
Bron: gov.uk, NU.nl, news.sky.com