Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruit Attraction: Hoe bereiden Nederlandse en Belgische exposanten zich voor?

Tholen - De ene na de andere beurs wordt vanwege het coronavirus afgelast of uitgesteld. Echter de Fruit Attraction, die van 20 tot 22 oktober plaatsvindt in Madrid, gaat door. Directeur van de Fruit Attraction, Raúl Calleja, deelde op zijn LinkedIn-account zelfs vier redenen waarom de beurs dit jaar moet doorgaan. AGF heeft diverse Belgische en Nederlandse bedrijven gevraagd of zijn bereid zijn om deel te nemen en hoe ze de deelname aan de beurs voor zich zien.

De Belgische Fruitveiling wil niets liever dan dat de beurs doorgaat om weer fysiek in contact te komen met hun klanten, maar zit nog met vragen waar geen antwoorden op zijn. "Enkele weken geleden kwamen we het land niet uit en was het ook nog niet zeker of we naar andere landen mogen reizen", zegt Marc Evrard. "Wat zijn de bewegingsmogelijkheden in het land van bestemming? Hoeveel mensen mogen er in een bepaalde ruimte? Er zijn nog veel onduidelijkheden waar de Spaanse overheid, maar ook de beursorganisatie geen antwoord op kunnen geven. Als bedrijf moet je voor 6 juli aangeven of je deelneemt aan de beurs, maar is het verstandig om veel geld te investeren in iets dat zo onzeker is?"


Tijdens de vorige editie werd er nog geen 1,5 meter afstand gehouden. Ann Beringhs, Filip Lowette, Marc Evrard en Betty Slingers.

"Wat betreft nieuwe opportuniteiten en ontmoetingen zijn wij zeker de vragende partij. Dit zijn geen dingen die je op kan vangen met webinars of videocalls", concludeert Marc. "De Fruit Attraction is één van de belangrijkste Europese beurzen en ideaal qua planning in het kalenderseizoen. Als we van een positief scenario uitgaan en de beurs zal doorgaan, moeten we nog maar afwachten of er al van buiten Europa gereisd kan worden. Als er niemand er uit Azië of Zuid-Amerika kan of wil komen, dan zal de waarde van de beurs voor diverse bedrijven afnemen. En dan spreken we nog niet over de grote Europese retailers, waarvan er in Berlijn ook al enkelen ontbraken."

"Als we naar de huidige situatie kijken, is het toch niet zo vanzelfsprekend om nu al een vast arrangement aan te gaan. In Europa zien we dat de situatie aan de betere hand is, maar buiten Europa is het nog erg wisselend. We zijn zeker geïnteresseerd en we hopen op het beste, maar er is nog een hoop werk aan de winkel", besluit Marc. 

Handelsmaatschappij Jan Oskam behoorde tot de eerste Nederlandse deelnemers op de Fruit Attraction in Madrid in het Holland-paviljoen. Ook dit jaar hoopt de fruitexporteur weer als standhouder deel te nemen. "Hoe de beurs er precies uitkomt te zien, blijft afwachten. Het zal vooral gericht bezoek zijn. Misschien zullen we de bezetting enigszins beperken", zegt Kees Oskam. Hij verwacht wel dat de beurs door zal gaan. "Iedereen zal voorzichtiger zijn. Maar het blijft de primaire sector, die blijft intact en blijft in beweging!"


Duidelijk een voor Corona-foto: vorig jaar schudde Kees Oskam de Spaanse landbouwminister nog de hand op de beurs

Fruit Market International (FMI) beraadt zich nog over haar deelname als standhouder. "We verwachten wel dat de beurs zal doorgaan, net als anders, alleen wat meer op afstand", zegt Marlies Bouman. "De vraag blijft: hoeveel en welke bezoekers gaan er komen? De kans is groot dat er weinig overzee participanten zijn en dat gaat ook een negatieve invloed hebben voor Europese bezoekers."


Rene, Henk en Peter Bouman van FMI

Special Fruit gaat er van uit dat de beurs door zal gaan, maar dat alles afhankelijk is van de beslissing van de Spaanse overheid. "Het garanderen van de gezondheid van de standhouders, de organisatie en de bezoekers zal de belangrijkste doelstelling zijn", zegt Koen Maes. "Als de beurs doorgaat, dan zullen we een stand hebben. We moeten ook hier solidair zijn om, na corona, impact te kunnen blijven creëren op beurzen. We zien wel digitale innovatie op events, door webinars te organiseren. Dit vult een gedeelte in van de noden die we zoeken, maar het fysiek netwerken blijft essentieel."


Tom Maes, Lieve Michielsen, Margot Pertijs, Sarah Hellemans en Maria Jose Guevara van Special Fruit

"Voor zowel onze collega’s, als onze bezoekers zal gezondheid en veiligheid voorop staan. We zullen de nodige preventieve maatregelen nemen om dit te garanderen. We veronderstellen dat de beursorganisatie hier ook alles aan zal doen om dit te bewerkstelligen. We verwachten wel een kleinere bezetting en een lager aantal bezoekers. Maar de fruit– en groentensector is een “people business”. De mensen achter het product en de diensten maken het waar, elkaar geregeld spreken én zien is noodzakelijk", constateert Koen. "De technologie & digitalisatie neemt hier een bepaald stuk van over, maar niet volledig. Spijtig genoeg is de onzekerheid van corona er, waardoor je planning volledig bijgestuurd moet worden, zeker wanneer een volgende golf zou optreden. Maar wij zullen er alles aan doen om onze klanten en telers veilig op de gekende Special Fruit-wijze te ontvangen."   

Mulder Onions had zich op 2 maart al ingeschreven voor de beurs. Afgelopen week heeft de Nederlandse im- en exporteur echter haar deelname geannuleerd. "Wij als Mulder Onions geven prioriteit aan de gezondheid van onze medewerkers. Uit ervaring weten we dat de bezoekers van deze beurs uit alle werelddelen komen, dus ook veel uit Midden- en Zuid-Amerika waar het corona-virus nu heel erg actief is. Daar komt nog bij dat Spanje samen met Italië de meeste corona-besmettingen en slachtoffers van Europa heeft", zegt René Segers. "Wij verwachten dan ook dat de beurs niet zal doorgaan. Anderhalve meter afstand is niet houdbaar tijdens de beurs. Wij verwachten dat bezoekers hun gezonde verstand gebruiken en de beurs dit jaar overslaan."


Jordi Calatayud en René Vanwersch tijdens de Fruit Attraction vorig jaar

VLAM verwacht dat indien er geen tweede besmettingsgolf zal zijn, de beurs door zal gaan. "De bedrijven die aanwezig zijn en een stand hebben, zullen een kleinere bezetting hebben en het zal minder 'gezellig' druk zijn", voorziet Vlam. "We denken dat de organisatie wel genoodzaakt gaat zijn om strenge richtlijnen in te voeren: het verplichten van het dragen van een mondmasker, duidelijk circulatieplan in de hallen, desinfecteerpaaltjes… Gaat catering mogelijk zijn? Ook gaat dit invloed hebben op de standen van de standhouders, omdat deze ‘coronaproof’ gemaakt moeten worden. Tevens verwachten we dat bezoekers en bedrijven van buiten Europa meer geneigd zijn om niet deel te nemen aan de beurs. We hopen wel dat de Europese bezoekers aanwezig zullen zijn. We hebben vernomen dat de beursorganisatie voorbereidingen treft om lagere bezoekersaantallen op te vangen via virtueel bezoek/liveconnect."


Thais Mees en Katrien De Nul van VLAM tijdens de Fruit Attraction van 2019