Paprika’s naar Amerika via schip als alternatief in coronatijd

Als gevolg van de coronacrisis vliegen er amper vliegtuigen. Normaliter wordt veel vracht vervoerd als lowerdeck cargo via passagierstoestellen. Het tekort aan luchtvrachtcapaciteit speelt importeurs en exporteurs van groente en fruit daardoor flink parten. In enkele gevallen leidt dit tot flinke aanpassingen in logistieke ketens. Zo organiseerden exporteurs met succes proefzendingen Nederlandse paprika’s naar de Verenigde Staten per schip in samenwerking met Wim Rodenburg van GroentenFruit Huis.

"Waar normaal gesproken wordt gekozen voor luchtvracht voor het transport van paprika's richting de VS, wordt nu ook serieus naar zeevracht gekeken', zegt Daco Sol, programmanager Logistiek, Toezicht & Supply Chain van GroentenFruit Huis. "Het is mooi dat er ervaringen zijn op andere trajecten en resultaten vanuit eerder onderzoek voor dit product."

Alternatieve procedures
Bedrijven en instanties in de haven denken na waar werkprocessen kunnen worden aangepast om deze uitvoerbaar te houden. 'Dat is voor bederfelijke producten zoals groenten en fruit natuurlijk van groot belang”, zegt Sol. “Ook voor ondersteunende vrachtdocumenten worden gelukkig alternatieve procedures aangeboden. Het moet vanzelfsprekend worden om vrachtdocumenten via beveiligde verbindingen uit te kunnen wisselen. Wij zouden het toejuichen als deze ontwikkelingen nu in een stroomversnelling komen, zeker nu fysieke contacten moeten worden vermeden."

Normaal worden bij import van groenten en fruit via zeevracht originele documenten apart verstuurd via de lucht, bijvoorbeeld fytosanitaire verklaringen die aangeven dat een lading groenten of fruit vrij is van bepaalde ziektes of plaaginsecten. Maar omdat de luchtvaart vanwege het coronavirus onvoldoende functioneerde, kwamen de originele documenten niet tijdig voor de inspecties tijd aan. Een tijdelijke procedure op basis van certificaat kopieën heeft het gelukkig weer werkbaar gemaakt. De Europese Commissie is hiermee akkoord en heeft bepaald dat deze aangepaste werkwijze voorlopig bij binnenkomst in de EU gebruikt mag worden. Wel moet de importeur naderhand de originele certificaten kunnen overleggen.

Bron: Port of Rotterdam

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven