Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniele Ciani:

"Als je frambozen op de juiste manier teelt, is de afzet constant"

Daniele Ciani uit Forlì (Emilia-Romagna, Italië) heeft de perzik- en nectarinebomen ingeruild voor frambozenstruiken. Vanuit commercieel oogpunt is de teler tevreden "aangezien de afzet per kg gemiddeld constant is gedurende het hele jaar, met een redelijke marge". Daniele Ciani teelt 3.600 frambozenplanten en op dit moment draait de oogst op volle toeren.

Daniele Ciani

"Ik begon met het volgen van het advies van Gilberto Molari, die me de eerste beginselen leerde. Vervolgens heb ik bedrijven in Veneto bezocht en werd ik begeleid door de technici van Molari Vivai en de deskundigen van Spreafico, aan wie ik het product verkoop. Ik heb mijn eigen techniek ontwikkeld, aangepast aan de omgeving en ik ben tevreden met het werk dat tot nu toe is verricht."

Frambozenstruiken onder tunnels

Op dit moment kweekt de teler twee soorten frambozen: Enrosadira en Adelita. De bemesting wordt uitgevoerd in 3 ploegen per dag van elk 10 minuten. "Ik heb geen grote problemen vanuit plantgezondheidsoogpunt: twee behandelingen per jaar zijn genoeg. De Aziatische fruitvlieg, als die al aanwezig is, schaadt de vrucht niet. We oogsten gemiddeld eens in de twee dagen."

"Toen ik minder planten had, kon ik ze oogsten en verkopen op ons teeltbedrijf of via de groothandelsmarkt. Door de grote hoeveelheden die we nu telen, is dit niet meer mogelijk, dus ik vertrouwde op een professional als Spreafico, die mij ook volgt vanuit het oogpunt van rassenkeuze."

In punnets van 125 gram

Om de kwaliteit te behouden is het belangrijk om op het juiste moment te oogsten: een dag eerder of een dag later kan funest zijn. Op dezelfde manier moeten de frambozen, als ze eenmaal uit de plant zijn gehaald, onmiddellijk in de koelopslag worden geplaatst, en vanaf dat moment mag de koudeketen niet meer worden onderbroken. "We verpakken in totaal 2 kg product, in verpakkingen van 125 gram."

Naast frambozen heeft het bedrijf Ciani ook nieuwe blauwe bessen, braambessen en enkele tienduizenden aardbeiplanten.

Publicatiedatum: