Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaanderen wil met subsidie en brochures meer ondernemers warm maken voor pocketvergisting

Een tiental jaar geleden vond kleinschalige biogasproductie of ‘pocketvergisting’ ingang in de Vlaamse land- en tuinbouwsector. Pocketvergistingsinstallaties spelen in op actuele thema’s als klimaatverandering en groene energie. Via subsidies moedigt de Vlaamse overheid land- en tuinbouwers nu ook aan om pocketvergisting te introduceren op hun bedrijf. Tot nu toe bleef het beperkt tot melkveebedrijven, maar in een reeks brochures hopen Inagro, Universiteit Gent, Biogas-E en DLV ook ondernemers in andere sectoren warm te maken.

Kleinschalige biogasproductie biedt heel wat kansen. Zo maakt de technologie het mogelijk om energie te produceren uit bedrijfseigen biomassastromen. In een groot reactorvat wordt organisch materiaal zonder zuurstof omgezet in biogas. De motor verbrandt het biogas en drijft zo een generator in een warmte-krachtkoppelingscentrale aan, die op haar beurt hernieuwbare energie produceert. 

Uitbreiding van pocketvergisting in Vlaanderen
Pocketvergistingsinstallaties spelen in op actuele thema’s als klimaatverandering en groene energie. Ook het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 beveelt de techniek aan om emissies uit de mestopslag te verminderen en groene warmte en stroom te produceren. Verwacht wordt dat de techniek de komende jaren nog sterk zal uitbreiden.

Concrete antwoorden op vragen bieden land- en tuinbouwers houvast
De technologie is nog vrij nieuw en een goede werking vraagt voldoende kennis en opvolging. Via financiële inbreng in diverse projecten ondersteunt de (Vlaamse) overheid de ontwikkeling van pocketvergisting in de land- en tuinbouwsector. Zo onderzoeken Inagro, Universiteit Gent, Biogas-E en DLV momenteel de mogelijkheden om pocketvergisting uit te breiden naar diverse deelsectoren van land- en tuinbouw. In een brochure geven ze land- en tuinbouwers de nodige handvatten om een pocketvergistingsinstallatie succesvol uit te baten.

“In verschillende modules die samen een brochure vormen, krijgen land- en tuinbouwers een antwoord op hun vragen. Zo gaan we onder meer dieper in op het vergistingsproces, de installatie, de uitbating, de wetgeving en steunmaatregelen”, vertelt Sander Vandendriessche van Inagro. “Bovendien illustreren we de techniek met concrete voorbeelden uit verschillende deelsectoren.”

“Met onze concrete informatie en handige tips helpen we land- en tuinbouwers om dat te bereiken. Zo optimaliseren we niet alleen de uitbating en dus biogasproductie, maar maximaliseren we ook het positieve effect op het klimaat”, vult Tine Vergote van Universiteit Gent aan.

In een zestal modules belichten de bovengenoemde partijen nu alle aspecten die van belang zijn voor gebruik van pocketvergisters. 
Als praktijkvoorbeeld wordt het Inagro onderzoeks- en adviescentrum voor de land- en tuinbouw genoemd waar mest en groenteresten gebruik worden in een vergister met een geïnstalleerd vermogen van 31 kW.

Voor meer informatie:
Inagro
www.inagro.be
info@inagro.be

Publicatiedatum: