Het schema Groenten & Fruit en het schema Sierteelt van kwaliteitscertificeringssysteem GlobalGAP krijgen een herziening. De huidige versie (5.2) dateert van 2015. Bedoeling is dat er in 2022 een versie 6.0 komt. Telers krijgen daardoor extra administratieve lasten. Om te zorgen dat de certificeringseisen haalbaar en werkbaar zijn, doet Glastuinbouw Nederland mee aan de consultatieronde voor deze herziening. Hieronder is meer te lezen over de voorgestelde herziening en hoe ondernemers feedback kunnen geven aangaande de herziening.
GlobalGAP is een wereldwijd erkende standaard voor een goede agrarische praktijk, oorspronkelijk opgezet door enkele grote supermarktketens. Naast retail zijn inmiddels ook productie en handel in de organisatie vertegenwoordigd. Wie als teler het certificaat van GlobalGAP heeft behaald, kan daarmee aantonen dat zijn bedrijf voldoet aan strikte eisen op het gebied van voedselveiligheid, traceerbaarheid, milieu, arbeidsgezondheid, -veiligheid en –welzijn en Integrated Pest Management (IPM).
De certificeringsschema’s van GlobalGAP worden elke vier tot zeven jaar herzien, waarbij tussentijds updates kunnen plaatsvinden. In 2022 zal de huidige versie 5.2 worden vervangen door versie 6.0. De administratieve lastendruk neemt bij het schema Groenten & Fruit toe voor telers.
GFSI-erkenning en schema Groenten & Fruit
Mogelijk komen er van versie 6.0 van het schema Groenten & Fruit twee varianten: een mét en een zonder erkenning voor het Global Food Safety Initiative (GFSI). De variant mét GFSI-erkenning vereist meer invul- en auditwerk. Met name in de VS vragen retailers vaak naar GFSI, in Europa en Azië lijkt dat veel minder het geval.
Voedselveiligheid
Wat de controlepunten in het kader van voedselveiligheid betreft, zijn er niet zo veel wijzigingen in het schema Groenten & Fruit. Wel moet er veel op schrift aangetoond worden, zoals welke persoon in het bedrijf verantwoordelijk is voor het voedselveiligheidsbeleid, welke hygiënemaatregelen er zijn getroffen en hoe de opslag van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten plaatsvindt.
Er komt een fors aangescherpte norm voor de microbiologische kwaliteit van beregeningswater dat in aanraking komt met eetbare delen van het product. Verder moet water voor naoogst wasbehandelingen de kwaliteit van drinkwater hebben. Ook komt er een verplichting tot een schriftelijke training voor medewerkers (terwijl een training onder begeleiding van de ondernemer of een ervaren collega veel doeltreffender is en ook gebruikelijker op de bedrijven).
Na toepassing van onbewerkte dierlijke mest bedraagt de wachttijd tot de oogst van het product in het huidige schema Groenten & Fruit 60 dagen. Sommige partijen binnen de GlobalGAP-organisatie overwegen een langere wachttijd (van 90 tot 120 dagen), iets wat echter voor een aantal teelten nadelig kan uitpakken. Op dit punt is het dus van belang aan te dringen op behoud van de huidige wachttijd of een kortere wachttijd.