import van groenten stijgt wel met 5,8% in april

Duitse export daalt met 31%, btw-verlaging gevolgen voor Nederlandse supermarkten

De Duitse exportmarkt is met 24% gedaald in april ten opzichte van een maand eerder. Worden de cijfers vergeleken met april 2019 dan is het zelfs een daling van 31%. De sterkste daling ooit sinds de metingen begonnen in 1950 bij het Duitse Destatis. Belangrijkste oorzaak van die daling is de wereldwijde coronacrisis

Import groenten
Een gevolg van de dalende export was ook dat de import met 22% is afgenomen en dat gaat Nederland ook merken. Ruim een kwart van de totale export uit Nederland is bestemd voor Duitsland. De import van groenten is echter met 6,7% gestegen ten opzichte van een jaar eerder en met 5,8% in vergelijking met het begin van 2020. De bloemen en planten namen dan weer af met 10%. Het gaat hier wel om de waarde van de producten, niet om de volumes, en geeft ook het totaal weer.

Btw-tarief verder omlaag
Om de economie te stimuleren, heeft Duitsland o.a. het btw-tarief verlaagd op groenten en fruit van 7 naar 5%. In Nederland is dat 9%. Dat maakt de boodschappen in Duitsland nog goedkoper dan al het geval was. De grote retailers Aldi, Lidl, Edeka en Rewe hebben al laten weten om deze verlaging door te gaan rekenen aan hun klanten. Dat zal waarschijnlijk gebeuren tussen 1 juli en 31 december dit jaar.

Bron: Destatis, RTL Nieuws, Gelderlander


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven