Hayberries onderzoekt blauwe bessenteelt onder zonnepanelen

Op bestaande blauwe bessen velden in Broekhuizen is Hayberries bezig met een pilot voor meervoudig gebruik van landbouwgrond. De ondernemer krijgt daarvoor van de gemeente Horst aan de Maas een bijdrage uit het stimuleringsfonds van € 5000,- voor een periode van vier jaar.

Hayberries onderzoekt of blauwe bessen onder transparante solarpanelen kunnen groeien. Wouter Aerts, directeur Hayberries: “Dit doen wij om onze planten te beschermen en tevens om groene stroom op te wekken. Een tweede voordeel is dat we het water kunnen opvangen dat op de panelen valt en ook wat teveel gegeven wordt aan de planten in de stellages. Wateropvang en -hergebruik geeft veel voordelen bij de nieuwe weersextremen. Op de originele grond komen bloemmengsels die gaan zorgen voor meer biodiversiteit ten behoeve van natuurlijke vijanden en bestuivers.”

Wethouder Rudy Tegels: “Dit is een mooi voorbeeld van innovatie in de agrarische sector en uniek vanwege de toepassing van zonne-energie boven het gewas. Het initiatief past daarmee uitstekend binnen de doelstelling om ontwikkelingen en innovaties in de zachtfruit sector te bevorderen én bij onze duurzaamheidsambities.”

Voor meer informatie:
Hayberries 
Genenberg 28
5872 AL Broekhuizen
Tel: 077 - 4638230
www.hayberries.nl 
info@hayberries.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven