Onderzoek naar veilig schoonmaken anti-reflectie glas

Teeltbedrijven passen op hun kas meer en meer glas toe met anti-reflectie coatings (AR) en oppervlaktebehandelingen. Daarbij vragen ondernemers zich ook in toenemende af welke manier het beste, snelste en veiligste is om het kasdek te reinigen. Zijn glasreinigingsmiddelen hiervoor geschikt zonder de werking van de AR coating aan te tasten, dus zonder de hemisferische lichttransmissie te verlagen? Een nieuw onderzoekstraject moet antwoorden geven.

Ondernemers vragen zich bovendien af hoe effectief een glasreiniger is met betrekking tot het verwijderen van diverse soorten vuil, dus of de reiniger in staat is de oorspronkelijke hemisferische lichttransmissie te bereiken.
Deze vragen moeten eerst worden beantwoord door middel van vooronderzoek (variatie vervuiling en meetmethodes) en een inventarisatie middels interviews en workshops met toeleveranciers en telers. Afhankelijk van de uitkomsten kan aansluitend een vervolgonderzoek worden vormgegeven, om de vraag te beantwoorden hoe een kasdek met een AR-coating effectief en veilig kan worden gereinigd.

Tweeledig doel
Het uiteindelijke doel is tweeledig:

  • Dat telers de juiste informatie beschikbaar hebben, zodat zij weten hoe zij hun kasdek met AR-coating effectief en veilig kunnen schoonmaken;
  • Dat toeleveranciers ­­mogelijkheid hebben (nog beter) geschikte middelen te adviseren en/of te ontwikkelen

Lees meer bij Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven