Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vertical farm in Texas ziet waarheid in de wijsheid van Hippocrates:

"Laat eten je medicijn zijn en medicijnen je eten"

In Fort Worth in Texas, staat een vertical farm die groenten kweekt. De kwekerij wil overal ter wereld uitbreiden met hun 0,6 ha grote kassen. Eden Green Technology plaatst haar kassen strategisch in de buurt van steden, waardoor de levertijd van de kwekerij naar de consument wordt verkort tot minder dan 48 uur. CEO Eddy Badrina vertelt over het bedrijf.

Lokaal
Het coronavirus heeft geen problemen met leveringen veroorzaakt, omdat de groenten lokaal worden geteeld. "Ik denk dat dit de komende maanden en jaren alles gaat veranderen," zegt Eddy. "Het vermogen van bedrijven als het onze om lokaal en op schaal voedsel te verbouwen wordt belangrijk."

Voor het coronavirus waren de voordelen van 'lokaal' meer kwalitatief. Mensen hadden een goed gevoel bij het kopen van producten van lokale telers, misschien was het zelfs een beetje geromantiseerd. Na de coronacrisis krijgt 'lokaal' een heel andere betekenis.

Het betekent verantwoordelijk, want mensen weten en vertrouwen waar hun voedsel vandaan komt. "Lokaal betekent ook 'veiliger', omdat het voedsel niet zo lang in pakhuizen en verwerkingsfabrieken wordt bewaard, maar sneller in de kasten en koelkasten van de consument terechtkomt. En omdat de toeleveringsketen geminimaliseerd is, is het voedsel altijd beschikbaar."

Voedselveiligheid
"Omdat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zich zo richt op het voorkomen van het coronavirus bij verwerkingsbedrijven, en minder op veiligheidsinspecties, zullen we waarschijnlijk een uitbraak van e-coli of salmonella kunnen verwachten," aldus Eddy. "Er is maar één producent of verwerker nodig die laks wordt met zijn of haar voedselveiligheidsnormen om een uitbraak te krijgen.

Totdat de grote spelers in de sector zich realiseren dat de overheid de veiligheid van de voedselvoorziening niet kan inspecteren, zal dit een probleem blijven. Daarom ben ik trots op het feit dat klant- en voedselveiligheid onlosmakelijk verbonden zijn met onze kernwaarden en niet slechts een programma is dat we volgen."

Bemesting
Elke plantenzone heeft een onafhankelijk watersysteem dat voeding bevat, met pompen die 24 uur per dag draaien. Er is ook een reservegenerator die ervoor zorgt dat, als de stroom uitvalt, het bedrijf alsnog water kan leveren aan de planten. Het systeem bewaakt voortdurend het waterdebiet en de druk op drie verschillende plaatsen in het systeem. "We voeren ook routinematige steekproeven uit waarbij we de terugkeer naar de tanks handmatig controleren, om de nauwkeurigheid te waarborgen," zegt Eddy. Het geautomatiseerde bemestingssysteem controleert en doseert de hoeveelheid voedingsstoffen in het irrigatiesysteem.

Oogst
"We kunnen voortdurend oogsten," vertelt Eddy. "Dit betekent dat we elke dag dezelfde hoeveelheid planten kunnen oogsten, en dat we op onze beurt ook dagelijks dezelfde hoeveelheid zaaien en overplanten."

De groeitijd van de verschillende soorten varieert, maar met een goed afgestemd oogstschema kan er elke dag geoogst worden. Het bedrijf maakt gebruik van een gediversifieerde gewasplanning om verschillende gewassen op hetzelfde moment in hetzelfde teeltsysteem te oogsten.

Collega's ondersteunen
Het bedrijf ondersteunt andere telers door bewustwording te creëren over lokaal gekweekte groenten en fruit, gevogelte en zuivelproducten. "We weten dat vertical farms slechts een deel van het antwoord zijn op het voeden van onze gemeenschappen," zegt Eddy.

Er zijn meerdere lokale voedselbronnen nodig om steden en dorpen te voeden en het doel van Eden Greens is om lokale teeltbedrijven en voedselleveringsplatforms zoals Profound Microfarms te ondersteunen door met hen samen te werken om complete maaltijden en voedselleveringspakketten te leveren. "We proberen hen op alle mogelijke manieren in de schijnwerpers te zetten."

Coronacrisis
Tijdens de coronacrisis ziet het bedrijf een groeiende vraag naar zowel groenten als plantaardige vleesalternatieven zoals Beyond Meat. "Nu mensen gedwongen worden om meer thuis te eten, denk ik dat veel mensen beter kijken naar wat er in hun koelkast en voorraadkasten zit en de voedingswaarden van wat er in zit onder de loep nemen. Naarmate ze zich meer bewust worden van wat er in hun lichaam zit, beginnen mensen de voordelen van groenten en andere verse producten te begrijpen, en beginnen ze de grote nadelen van verwerkt voeding te zien, omdat ze vaker alleen zijn en thuis zitten," aldus Eddy. 

"Vanuit het perspectief van de overheid en de gemeente zijn bladgroenten een van de meest dicht op elkaar gepakte leveringsmechanismen om dagelijks genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen, dus het is logisch dat voedselbanken en opvangcentra om meer groenten vragen. Deze pandemie leert ons de waarheid van Hippocrates' eeuwenoude wijsheid: 'Laat voedsel uw medicijn zijn, en medicijnen uw voedsel'."

Voor meer informatie:
Eden Green Technology
1845 Sparks Dr,
Cleburne, TX 76033
Verenigde Staten
+1 254-253-5481
hello@edengreen.com
www.edengreen.com

Publicatiedatum: