John Fitt, Royalcress:

"Waterkers heeft veel kans om ook in Spanje te slagen"

Volgens verschillende universitaire studies is waterkers het voedsel met de meeste voedingswaarde. De microgroente bevat onder andere meer calcium dan melk, meer vitamine C dan sinaasappel en meer ijzer dan spinazie. Daardoor is volgens de universiteiten van Belfast en Southampton waterkers uiterst geschikt voor herstel na een sportprestatie, maar helpt het ook om de uitzaaiing van verschillende vormen van kanker te verminderen.


John Fitt, manager van Royalcress S.A.
 
In het Verenigd Koninkrijk is waterkers enorm populair, maar ook in de Scandinavische landen, Portugal, Nederland en Frankrijk neemt de consumptie toe. In Spanje is deze groente, die in stromend water wordt geteeld, nog steeds vrij onbekend, al kan daar gauw verandering in komen, zo vertelt John Fitt, manager van Royalcress, een bedrijf met Engels kapitaal dat waterkers teelt in het Spaanse Jerez de la Frontera, in de provincie Cádiz.

“Waterkers is al twee eeuwen lang goed ingeburgerd in het VK. In de jaren 80, met de opkomst van de retail, probeerden supermarktketens hun producten het hele jaar door aan te bieden. Daarom ging The Watercress Company, het moederbedrijf, in 1986 in Spanje op zoek naar het beste gebied om het hele jaar door waterkers te telen. Het kostte wat tijd om een plaats te vinden waar de waterkwaliteit voldeed voor dit gewas, maar uiteindelijk trof het bedrijf een streek in de zuidelijke provincie Cádiz aan, aan de voet van het gebergte Sierra de Grazalema, waar de meeste regenval in Spanje opgetekend wordt. Later, eind jaren 90, nam The Watercress Company ook een teeltbedrijf in Florida over, in de Verenigde Staten, om het aanbod in de wintermaanden op peil te kunnen houden. Nu telen we gedurende zes maanden in de lente en de zomer waterkers in het Verenigd Koninkrijk, van november tot april in de Verenigde Staten en jaarrond in Spanje”.

Het bedrijf, overigens pionier in de teelt van bio-waterkers, werd opgericht met als doel de Britse markt te bevoorraden. In 2007 koos het dan voor marktdiversificatie om niet afhankelijk te zijn van één markt. “In Spanje zijn er maar drie teeltbedrijven, elk met buitenlands kapitaal, en omdat we maar met zo weinig zijn in deze sector, staat elkeen in voor zijn eigen zaadmateriaal. Maar wij zijn de enige die jaarrond waterkers kunnen telen zonder aan kwaliteit in te boeten en daarom leveren we ook aan andere telers in het VK, Portugal, Frankrijk, Nederland en België”, zegt John Fitt.


 
"In Scandinavië leveren we de waterkers rechtstreeks aan voedingsbedrijven, vooral dan het bio-product. Ook in Portugal zetten we redelijke volumes af en loopt de afzet steeds goed door. Daar hebben we contracten afgesloten met de twee grootste supermarktketens van het land: Continente en Pingo Doce. Onze afzet vertegenwoordigt meer dan 50% van het Portugese marktaandeel. In Spanje willen we iets gelijkaardigs neerzetten, maar om er 50% van het marktaandeel te behalen, moeten we minstens in zes supermarkten voet aan de grond krijgen”.


 
In het Verenigd Koninkrijk is waterkers vooral in de zomer populair, als onderdeel van salades en smoothies, terwijl het in Portugal in de eerste plaats dient als ingrediënt in stoofschotels, net zoals op de Canarische Eilanden, waar de stoofpot met waterkers een klassieker is.

"Op het Spaanse vasteland is de consumptie zo goed als onbestaand, maar je ziet toch meer en meer tuinkers opduiken in de winkels. We plaatsen nu veel recepten met waterkers op onze social media en mensen beginnen ons toch te contacteren met de vraag waar ze het product kunnen kopen, want vooralsnog is dat in Spanje praktisch onmogelijk. Om de productbekendheid in Spanje te vergroten, gaan we handig gebruik maken van het argument van de hoge voedingswaarde en de typische smaak. De smaak van waterkers kan immers voor een pittige toets zorgen in traditionele gerechten zoals tortilla's, salades, crèmes, sauzen enz.”, aldus de manager van Royalcress. "We hopen dat waterkers in Spanje een plaatsje kan veroveren in het conveniencesegment, waar het de concurrentie moet aangaan met andere groenten zoals rucola, veldsla, enz.".


 
In Spanje beschikt het bedrijf over 19 hectare verdeeld over twee percelen in de buurt van Jerez. Er wordt per jaar ongeveer 1,1 miljoen kilo verse waterkers geteeld, waarvan 25% biologisch en CAAE-gecertificeerd is (Andalusisch Comité voor Biologische Landbouw). Royalcress is de grootste producent van Europa. Het bedrijf werkt samen met meerdere supermarktketens, waaronder Marks & Spencer, Tesco, Waitrose, Asda, Albert Heijn, Continente en Pingo Doce.

Voor meer informatie:
John Fitt
Royalcress S.A.
Carretera Estella a Torre Melgarejo Km. 1
11593 Jerez de la Frontera
Cádiz (Spanje)
Tel: +34 956155 254
Mobiel: +34 649820899 
john.fitt@royalcress.com
www.royalcress.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven