Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tijd was rijp voor ‘opfriscursus’ opkweek F1 hybriderassen aardbei

Tholen – De proef met opkweek van aardbeiplanten op steenwol bij ABZ Seeds zou je een opfriscursus kunnen noemen. Nieuw is het namelijk niet wat er dit voorjaar in de kassen bij de veredelaar van F1-hybride aardbeienrassen is gedaan. In de jaren negentig werd namelijk al eens een proef gedaan door ABZ en een steenwolproducent waaruit geen belemmeringen bleken.

Proeven met aardbeienteelt op steenwol bij Wageningen University & Research* en Proefcentrum Hoogstraten** met opkweek en/of productieteelt op steenwol en signalen uit de markt over vernieuwde interesse bij telers die Andijk bereikten, waren aanleiding om de kennis en kunde weer eens op te frissen.

“De belangrijkste vaststelling is dat zonder al te veel problemen en vooral zonder chemische gewasbescherming er prima uitgangsmateriaal uit steenwol is op te kweken”, vertelt Gé Bentvelsen van ABZ. “Steenwol heet altijd minder vergevingsgezind te zijn dan natuurlijk veen- of kokoksubstraat, omdat kleine foutjes in de voeding snel een negatief effect op de plant kunnen hebben.”

Steriel
Maar als opkweek van vruchtgroentenplanten wel kan, dan moet het met aardbeien toch ook kunnen? “Ja, precies, dat was ook onze gedachte, destijds in de jaren negentig al en nu ook.”

Met de groei van het areaal bedekte aardbeienteelt (na tomaat, paprika en komkommer komt inmiddels aardbei) is het een teelt waarop volop wordt ingezet om te innoveren en te verduurzamen. In een grote teelt werkt verduurzaming sneller door en dus is ingezet op een robuust, vernieuwd teeltsysteem in 2030, zónder chemische middelen.

“Zeker ten opzichte van opkweek van aardbeiplanten op trayvelden buiten is met opkweek op steenwol winst te boeken”, aldus Gé. “Opkweek in de kas is toch weer minder gevoelig voor weersomstandigheden en steenwol is zeer steriel. Bovendien heb je bij vermeerderen met stekken te maken met wondjes en bij opkweek uit zaad niet.”


De verschillende groeistadia v.l.n.r. met de klok mee na week 4, 6, 12 en 14.

‘Eenvoudig’
Waar in de jaren negentig er nog geen interesse vanuit de praktijk was voor opkweek van F1 hybride aardbeienrassen uit zaad op steenwol, lijkt die interesse er inmiddels bij telers buiten Nederland (Gé noemt o.a. Zuid-Korea, Japan, Australië en dichter bij huis ook België) wel te zijn.

En wellicht ook in de toekomst wel in Nederland, schat Gé in al kan en wil hij nog niet op de feiten vooruitlopen. “Wij hebben ons nu gefocust op de opkweekfase, al telen wij wel door met de planten en kunnen we na vier maanden inmiddels de eerste vruchten oogsten. Het hoofddoel was voor nu vooral de kennis opfrissen en laten zien hoe eenvoudig het eigenlijk is om F1 hybride aardbeirassen op te kweken op steenwol.”

*in een vierjarig project is in 2018 gestart met bestuderen van zowel opkweek- als productieteelt.
** Eind mei, bijna oogsttijd. 

Voor meer informatie:
ABZ Seeds
www.abz-strawberry.nl  

Gé Bentvelsen
ge.bentvelsen@abz-strawberry.nl