Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
na fusie Sysmex Partec meer gemak bij flowcytometer:

“Flowcytometrie is als totaaloplossing nu voor ‘iedereen’ geschikt”

Tholen – Een veredelaar (of een teler, ook dat kan uiteraard) die zelf al kruisend op zoek is naar nieuwe rassen wil eigenlijk maar een ding: snel en makkelijk inzicht in de hoeveelheid DNA en chromosomen die een stukje plantmateriaal bevat.

Na de overname van Partec door Sysmex in 2013 is de flowcytometer van Partec, met in het achterhoofd klantgemak, zo doorontwikkeld dat er inmiddels een totaalpakket met hardware, specifieke software en reagentia kan worden aangeboden.

Cyflow ploidy analyser en Space.

Daarin ook de nieuwste set reagentia voor bij ploïdie- en chromosoomgroottebepaling: CyStain UV OxProtect en CyStain PI OxProtect. “Met de nieuwe reagentia die om te kunnen meten direct bij het plantmateriaal worden gebracht kan er geen lucht meer bij een stukje blad komen en kan er dus geen oxidatie optreden”, vertelt Kars de Wildt van Sysmex-Partec, verantwoordelijk voor de verkoop van de techniek in de Benelux. “Elke veredelaar heeft wel een aantal rassen waarbij oxidatie een probleem is. Geen oxidatie betekent minder oxidatieruis en een duidelijker afleesbaar resultaat voor de veredelaar en/of teler, waardoor een ploïdiebepaling of chromosomenmeting beter interpreteerbaar is.”

Foto rechts: CyStain PI OxProtect

Met UV
Maar eerst nog even terug naar ‘vroeger’, want flowcytomers bestaan al tientallen jaren (Partec bracht de eerste flowcytometer in 1969 op de markt), net als Partec en Sysmex zelf. Waar Partec, ontstaan in 1960 heel bekend is vanwege het feit dat bijna alle grote veredelaars wel ‘een Partec’ in huis hebben, is Sysmex dat als leverancier van in-vitro diagnostiek producten iets minder. Toch zullen veel specialisten in de markt wel weten dat Sysmex werkt met ****UV-lampen in hun systemen waar veel andere partijen in de markt met (veel duurdere) lasers werken.

“Onze reagentia zijn afgesteld op UV en daarmee onderscheiden wij ons”, vertelt Kars alvorens hij iets uitlegt over de geschiedenis van Sysmex. “Sysmex bestaat sinds 1968 en heeft als core business hematologie, een medische specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen van het bloed, met behulp van fluorescentie flowbased celtechnologie. Sysmex Benelux heeft daarbij een grote tak met een afdeling ‘Industrie’, waaronder Sysmex Partec valt dat nu dus totaaloplossingen in de tuinbouw aanbiedt.”


Sysmex Partec Space

Zelf doen
Waar flowcytometrie lang te boek stond als ingewikkeld en complex, en dat is het misschien nog steeds wel als je in detail treedt, is de techniek door de jaren heen door Sysmex Partec vereenvoudigd.

“Veredelaars en telers die nu ploïdie- en/of genoomgroottebepaling uitbesteden zouden eens moeten kijken naar de aantallen tests die zij laten doen en of het dan niet lonend is om zelf een systeem aan te schaffen”, meent Kars. “Je ziet tegenwoordig dat het zeker ook voor middelgrote bedrijven interessant wordt, nu het bovendien ook makkelijker zelf te doen is. Ongeacht het kennisniveau van de klant en het land waar de veredelaar/teler zich bevindt, is de techniek, de totaaloplossing eenvoudig te gebruiken.”

Een ‘ingewikkeld laboratorium’ hoeft een bedrijf dan ook niet te hebben volgens Kars. “Ik ken klanten, ook hier in Nederland, die de hele dag door aan de keukentafel monsters voorbehandelen, filtreren en daarna meten.”


Ploïdiebepaling bij een tomaten sample

Kwaliteit waarborgen
Veel ontwikkelingen op veredelingsvlak ziet Kars bij klanten in bijvoorbeeld de veredeling van meloenen. “Als je bedenkt dat dat ooit een stervrucht was, weet je dat er veel op DNA-gebied is gebeurd. Maar hetzelfde zie je ook in komkommer, paprika, gerbera en eigenlijk om het even welk gewas, want een ander kleurtje of een nieuwe resistentie maakt alles net weer anders op DNA-vlak.”

Overigens is de techniek niet enkel voor onderzoeksdoeleinden en de ontwikkeling van nieuwe rassen belangrijk, maar net zo goed ook om kwaliteitskeurmerken af te geven, weet Kars. “Bij een ras waarvan de teler zaad ontvangt, wil de teler, net als de veredelaar, natuurlijk wel zeker weten of het zaad aan alle eisen voldoet en bijvoorbeeld of het een diploïde (dubbel chromosoompaar) of een tetraploïde (vier chromosoomparen) is.”

Met de nieuwste ontwikkelingen zoals hierboven beschreven geeft Kars tot slot graag nog mee dat bedrijven die nog een flowcytometer van Partec van vóór 2013 hebben staan hun systeem door een getrainde engineer van de producent Sysmex Partec kunnen laten nakijken. “Bedrijven kunnen hiervoor contact opnemen met ons. Ook voor het rechtstreeks leveren van reagentia overigens, al zetten wij dus juist ook extra in op de totaaloplossing met ook service en advies van A tot Z.”

Voor meer informatie:
Sysmex Partec
www.sysmex.nl 

Kars de Wildt
wildt.kars@sysmex.nl 
+31 (0) 623781465