PMA Virtual Town Hall

Hoe technologie de sector efficiënter en flexibeler maakt

De PMA Virtual Town Hall van week 23 was gericht op technologie. Welke technologische voordelen worden belangrijker en hebben bedrijven in de hele toeleveringsketen geholpen tijdens de chaos van de pandemie? De drie belangrijkste technologieën die werden besproken waren gewasvoorspelling, transportmanagementsystemen en robots.

Gewasvoorspelling: voordelig voor producenten en handelaren
Nu de technologie overal ter wereld steeds verder verbetert, is er voorspellingstechnologie beschikbaar waarmee de grootte van een gewas tot 90% nauwkeurig kan worden voorspeld, vier tot zes weken voor de oogst. Het belangrijkste voordeel van deze technologie is dat producenten zich hiermee kunnen voorbereiden op mogelijke tekorten in de leveringsketen, of aan de andere kant, dat ze op zoek kunnen gaan naar klanten om hun overschotten aan te verkopen. Een nauwkeurige voorspelling zorgt ook voor een hogere winst, omdat de producenten zich geen zorgen hoeven te maken over overschotten of tekorten.

Voor handelaren is het belangrijk om inzicht te hebben in de hoeveelheden die worden verwacht, zodat ze hun aanbiedingen kunnen plannen en hun prijzen daarop kunnen aanpassen. Tijdens de pandemie was deze tool bijzonder nuttig omdat er overal veel marktbeweging was.

Transportmanagementsystemen vergroten flexibiliteit
Transportmanagementsystemen zijn er al lang, maar ze zijn nog niet zo heel lang geleden beter aangepast aan de sector voor vers voedsel. Transportbehoeftes zijn afhankelijk van welk type product er wordt getransporteerd en moeten dus ook verschillend aangepakt worden. Een van de panelleden deelde dat er voor droge ladingen gemiddeld één verplaatsing is per lading, maar dat dit gemiddelde vaak hoger is dan zes voor verse producten. De transportmanagementsystemen die voor de verse sector zijn ontworpen moeten dus veel flexibeler en beter aanpasbaar zijn dan voor andere type producten.

Tijdens de pandemie is het heel duidelijk geworden dat het hebben van een transportmanagementsysteem veel voordelen biedt. Met deze systemen kunnen bedrijven veel sneller reageren op veranderingen binnen de toeleveringsketen, maar ze bieden ook veel waardevolle informatie die bedrijven helpt zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Dit is informatie over de prijs per pallet, of per doos, voor dit jaar in vergelijking met vorig jaar. Het vergelijkt deze data ook met de rest van de sector om te zien waar ze in het spectrum vallen en hoe de efficiëntie kan worden geoptimaliseerd.

Een van de dingen die door de pandemie duidelijk zijn geworden, is dat markten erg onvoorspelbaar kunnen zijn en dat de consumentenvraag van de ene op de andere dag kan veranderen. Transportmanagementsystemen helpen bedrijven bij de navigatie door dit soms onduidelijke terrein en het doen van de nodige aanpassingen.

Robots bij het oogsten
Een andere uitdaging waar veel producenten tijdens de pandemie tegenaan lopen is het tekort aan arbeidskrachten. Dit heeft heel duidelijk gemaakt dat als er bepaalde delen van het proces geautomatiseerd kunnen worden, dit zeer gewenst is. Een van de dingen die robots kunnen doen is het onderzoeken van de gewassen. Ze kunnen bijvoorbeeld scannen op symptomen van plantziektes. Door deze robots is er minder noodzaak voor mensen om in de velden of kassen rond te lopen en kan het gebied beter worden beoordeeld.

Een van de ontwikkelingen waar het meest naar wordt uitgekeken is het oogsten door robots. Deze robots worden momenteel getest. Een van de panelleden legde uit dat men als doel heeft om de robot op gelijke voet te krijgen met mensen en op dezelfde snelheid te laten oogsten als menselijke arbeidskrachten. De robot zal waarschijnlijk nauwkeuriger zijn als het aankomt op het plukken van het product op het juiste moment. Er is hiermee geen kans meer op menselijke fouten.

Eén van de grootste voordelen van het oogsten door robots is dat ze 24 uur per dag kunnen doorgaan. ’s Nachts plukken is mogelijk ook beter voor het gewas. Er is bijvoorbeeld bij aardbeien minder kans op beschadigingen als ze bij lagere temperaturen worden geoogst. Dit zorgt er ook voor dat de houdbaarheid van het product langer wordt en het gebruik van koelingen ook wordt geoptimaliseerd, omdat het fruit niet bij hoge temperaturen wordt binnengebracht. De ontwikkeling van robots is al een paar jaar aan de gang, maar de sector en de wereld staat pas aan het begin. Er zullen in de komende jaren nog veel meer innovaties plaatsvinden.

De PMA Virtual Town Hall van week 24 zal gaan over het verminderen van voedselverspilling.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven