Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
3 vragen aan Jan Reijm over Skyper RZ

"Binnenkort gaan we de komkommerplanten koppen, maar eigenlijk is dat zonde"

Na 2 jaar Skyper RZ (voorheen 24-280 RZ) komkommers beproefd te hebben naast hoofdras Proloog RZ, besloot Jan van Reijm het ras op 4,5 ha in Berkel en Rodenrijs te telen. Hij plantte op 23 december (zaaidatum 5 december) en startte met een afstand van 1,5 planten/m². In week 10 werden de planten gekopt en de dichtheid verdubbeld naar 3.0 stengels/m². Reijm & Zn Komkommerkwekerij teelt aan de hogedraad.

Wat valt op?
“De groeikracht van dit ras. Binnenkort gaan we koppen, maar eigenlijk is dat zonde. De planten staan er nog zo mooi bij. En dat ondanks de hoge productie die er al afgekomen is. Vorige week splitste het nog moeiteloos 8 bladeren af. Verder valt de enkelvruchtigheid van Skyper positief op. Dat scheelt aanzienlijk in arbeid. En dan is er natuurlijk de strakke vruchtvorm. De komkommers zijn allemaal plaatjes. Kort en goed gevuld.”

Hoe telen jullie dit ras?
“Het begin verliep iets lastig. Skyper is namelijk minder selectief dan we gewend waren van Proloog. We moesten daarom op de stam best generatief sturen. Onder meer door een hogere EC in te stellen en een voornachtverlaging toe te passen. Om voldoende actief te blijven, stookten we in de namiddag weer op. Nadat er gekopt en verdubbeld was, konden we vlakker gaan telen. Nu produceert het gewas prima. We oogsten de laatste weken rond de 60% 40-ers en 30% 35-ers.”

Wat zou u volgend jaar anders doen?
“Met het oog op de selectiviteit is een iets latere zaai- en plantdatum wel wenselijk. Dan teel je gelijk wat meer naar het licht toe. Met een grotere plant starten, zou ook kunnen resulteren in een betere balans vanaf het begin. Verder loopt het eigenlijk prima. Een puntje valt me nog wel op: onderin het gewas verschijnt soms wat afval, kleine vruchtjes. Dat moet je regelmatig weghalen. Proloog had dat niet.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: