Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joop de Hoog, Certis Europe

"Regelgeving voor gewasbescherming van natuurlijke oorsprong zit in de weg bij de productontwikkeling"

Tholen - Weerbaarheid van de plant is aan de orde van de dag. Weerbaarheid is precies wat het woord zegt: je maakt de plant sterker en niet immuun. Het bestrijden van een ziekteverwekker of insect is dan ook iets anders. En dat is niet voor iedereen duidelijk, weet Joop de Hoog van Certis Europe: ”Er zijn partijen in de markt die zeggen je een biostimulant te kunnen verkopen met een werking tegen een bepaalde ziekte of plaag. Dit kan niet. Zodra je deze claim van effect op een ziekte of plaag doet, dan val je onder de gewasbeschermingsmiddelenwet.”

Joop: "Ik zou wel eens met minister Schouten een praatje willen maken over dit onderwerp. Een weerbare plant betekent niet dat de plant nooit last heeft van plagen en ziektes. Het is wel wat sterker en minder vatbaar. Maar de verwachtingswaarde die er nu aan gehangen wordt, is wel heel hoog.  Immuniteit gaat over vaccins, zoals je nu tomaten kan inenten tegen Pepinomozaïekvirus. Het zou mooi zijn als er snel een dergelijke oplossing komt voor bijv. ToBRFV.”

Overigens vindt hij hier ook een rol voor de veredelaars weg gelegd. Welke slagen zouden zij kunnen maken om gewassen resistent te maken? Ze mogen nu (nog) niet met de modernste technieken veredelen. ”Doordat ze geen CRISPR-Cas mogen toepassen, zit dit er een rem op een snelle ontwikkeling van ijzersterke rassen.”   

Ontwikkeling groene middelen
Certis Europe en collega-bedrijven zetten in op de ontwikkeling van gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong. Ook in de wereld van universiteiten en onderzoekstations wordt er de afgelopen jaren meer gezocht in die hoek. Vanuit de overheid worden zij aangemoedigd middels subsidies. Veel onderzoek wordt gedaan op voor de Nederlandse tuinbouw niet relevante gewassen.

Op het bureau van Joop de Hoog staan dikke boekwerken met daarin een compleet overzicht van dit soort middelen die ontwikkeld zijn in de wereld. Iedere keer valt het hem op dat daar middelen in staan die niet op de markt in Nederland worden aangeboden. Waarom is dat? Is de registratie te kostbaar? Is de effectiviteit te laag en waren chemische middelen voldoende aanwezig als alternatief? Had men onvoldoende toegang tot de Nederlandse markt? Certis Europe onderzoekt op dit moment verschillende gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong die ontwikkeld zijn door verschillende bedrijven vanuit de hele wereld. Samen wordt gekeken naar de effectiviteit in Nederland en de haalbaarheid van registratie.

Basisstoffen
Een ander speerpunt van minister Schouten is het gebruik van basisstoffen voor de gewasbescherming. Basisstoffen zijn vrijgesteld van registratie na een Europese beoordeling waarbij duidelijk is geworden dat toepassing geen gevaar oplevert. Het aantal basisstoffen wat kan worden gebruikt is echter heel beperkt. In principe is een basisstof ook niet ontwikkeld als gewasbeschermingsmiddel (bv bier tegen slakken). Ook aan basisstoffen hangt een etiket. Deze zijn te vinden via de site van het Ctgb. Bij bepaalde basisstoffen staat dat de teler zelf het extract moet maken bijvoorbeeld van heermoes. Dit levert nooit een constante kwaliteit op. Terwijl in Zuid-Europa dergelijke producten wel geproduceerd en vermarkt kunnen worden is de NVWA in Nederland heel strikt. Basisstoffen mogen niet met een label op de markt worden gebracht. Certis Europe richt zich dan ook niet op de ontwikkeling van basisstoffen. 

Productpakket biorationals
Certis Europe biedt voor de glastuinbouw steeds meer gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong. “Op beurzen geven we uitleg over deze producten vanuit onze groene keuken. Dit doen we dan zowel letterlijk als figuurlijk door middel van de keuken of foodtruck die we nabootsen.  De toepassing van groene middelen kan je net als chemische middelen indelen op toepassingsgebied insecticiden, fungiciden, nematiciden en groeiregulatoren.  Met name bij de insecticiden hebben we steeds groter pakket. Ook het komende jaar verwachten we nog registraties van middelen van natuurlijke oorsprong. Bij het ontwikkelen van nieuwe middelen zijn er altijd wegingsfactoren. Is het product registreerbaar ? Is het voldoende effectief en betaalbaar voor de teler ? De markt bepaalt ook welke kant we op gaan.”

Voor meer informatie:
Certis Europe
Joop de Hoog
T: +31 (0)30 200 1200 
www.certiseurope.nl